Les entitats socials demanen un augment del salari mínim interprofessional

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les entitats socials demanen un augment del salari mínim interprofessional

Autor/a: 
Montse Agudo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha denunciat que cal augmentar el salari mínim interprofessional a fi de reduir la desigualtat social.

El 12 de juliol passat, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, la qual agrupa més de 3.000 entitats socials, va denunciar la necessitat d’augmentar el salari mínim interprofessional.

Aquesta demanda es va produir en el marc d’un debat del cicle Catalunya Social que es va celebrar a l’Ateneu Barcelonès i en el qual es va presentar l’informe: Cap a un Salari Mínim digne. Una reforma necessària per reduir desigualtats socials a Catalunya.

L’informe, que va ser presentat per la seva autora, Elisenda Rovira, fa palès que els salaris baixos estan provocant un augment de les persones treballadores pobres, i per tant, afavoreix una major desigualtat.

Actualment, segons les dades de l’Eurostat de 2014, a Catalunya hi ha un 13,3% de persones treballadores, les quals es troben en risc de pobresa

La Taula del Tercer Sector demanda un augment del salari mínim a fi de garantir una situació de dignitat per a totes les persones treballadores, ja que, avui en dia, el salari mínim regulat al Reial Decret 1171/2015 per a l’any 2016 és de 655,20€, el qual dista molt d’altres països europeus.

Actualment, l’Estat espanyol està incomplint la Carta Social Europea, la qual estableix que totes les persones treballadores tenen dret a una remuneració suficient que els hi proporcioni un nivell de vida digne, tant a elles com a les seves famílies. Per aconseguir-ho, el Consell d’Europa proposa que el salari mínim sigui s’equipari al 60% del salari mínim de l’Estat.

Seguint aquesta recomanació del Consell d’Europa, a l’Estat Espanyol el salari mínim mensual hauria de ser de 1.028,57€.

Algunes de les dades destacades de l’informe són les següents:

  • L’any 2014, un 29,4% de la població va rebre un salari per sota del SMI.
  • De les persones que cobren per sota del SMI, hi ha més dones que homes.
  • 8 de cada 10 persones cobren menys de 30.000€ anuals.
  • 6 de cada 10 persones cobren menys de 21.000€ anuals.
  • 3 de cada 10 persones cobren menys de 12.000€ anuals.

La situació descrita a l’informe indica que el salari mínim actual augmenta la situació de persones treballadores que, tot i treballant una jornada completa, no aconsegueixen tenir una vida digna.

Afegeix un comentari nou