Les persones amb discapacitat visual o auditiva podran fer testament sense testimonis

Suport Tercer Sector – Jurídic
Els avenços tecnològics permeten a persones amb discapacitat fer testament de forma fiable sense necessitat de comptar amb testimonis. Font: Gencat
Els avenços tecnològics permeten a persones amb discapacitat fer testament de forma fiable sense necessitat de comptar amb testimonis. - Font: Gencat
El govern ha aprovat el 26 de juny el Projecte de Llei de modificació del Codi civil de Catalunya. Font: Pixabay
El govern ha aprovat el 26 de juny el Projecte de Llei de modificació del Codi civil de Catalunya. Font: Pixabay

Les persones amb discapacitat visual o auditiva podran fer testament sense testimonis

Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El Govern modificarà el Codi Civil català per posar fi a la discriminació que pateix aquest col·lectiu.

Actualment, les persones amb discapacitat sensorial (ja sigui auditiva o visual) estan obligades, sense excepció, a aportar dos testimonis a l’hora de fer testament, exigència que, segons aquest col·lectiu, vulnera la seva privacitat. La llei estableix també que aquestes persones no poden actuar com a testimonis en testaments de tercers.

Amb l’objectiu d’eliminar aquesta discriminació, el Govern ha aprovat el 26 de juny el Projecte de Llei de modificació del Codi civil de Catalunya. D’aquesta manera, es vol donar resposta a una de les principals reivindicacions de les entitats de persones amb discapacitat visual i auditiva i a la resolució que el Parlament català va aprovar el febrer del 2017 instant l’executiu a impulsar canvis legislatius per eliminar aquestes mesures que, amb els avenços tecnològics actuals, resulten obsoletes.

"Els programes lectors de pantalla o els dispositius de línia braille per ordinador permeten superar les mancances sensorials i proporcionen una fiabilitat i seguretat jurídica equivalent a la de qualsevol persona sense discapacitat", afirmen des del Departament de Justícia de la Generalitat.

D'altra banda, la nova normativa també pretén lluitar contra l’estigmatització d’aquest col·lectiu eliminant les expressions que identifiquen les persones com a "cegues, mudes i sordes" i substituir aquests termes per “persones amb discapacitat sensorial, visual i auditiva”.

Amb tots aquests canvis, Catalunya esdevindrà pionera a l’estat espanyol en acabar amb aquesta discriminació en aquest àmbit.


Perspectiva de gènere


El Departament de Justícia de la Generalitat ha anunciat també la renovació de la Comissió de codificació, l’òrgan responsable de desenvolupar i revisar el Codi civil. La nova comissió es renovarà tenint en compte criteris de paritat i treballarà per introduir la perspectiva de gènere en la normativa legislativa.

Afegeix un comentari nou