Àmbit de la notícia
Jurídic

Projecte Home alerta de l’augment d’un 31% de les persones ateses en els darrers cinc anys

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Dani Gallart
  • En el jovent, el consum que predomina és el cànnabis amb un 72’2%. Font: Unsplash.
    En el jovent, el consum que predomina és el cànnabis amb un 72’2%. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • Les dones abusen més de substàncies legals o receptades, com medicaments o psicofàrmacs. Font: Unsplash.
    Les dones abusen més de substàncies legals o receptades, com medicaments o psicofàrmacs. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • En canvi, en els homes predomina l'alcohol i la cocaïna. Font: Unsplash.
    En canvi, en els homes predomina l'alcohol i la cocaïna. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • Oriol Esculies és el director de Projecte Home. Font: Projecte Home.
    Oriol Esculies és el director de Projecte Home. Font: Projecte Home. Font: Font: Projecte Home.

La cocaïna i l’alcohol són les substàncies principals de consum entre els adults i el cànnabis ho és entre el jovent.

L’informe anual de drogues del Projecte Home mostra les persones que han sol·licitat o demanat ajuda per problemes associats amb drogues i la seva respectiva addicció.

L’objectiu de l’informe és doble. Per una banda, ensenyar la realitat de les persones amb problemes de drogues a Catalunya per dissenyar millor les estratègies polítiques i socials. D’altre banda, conscienciar la societat i sensibilitzar-la davant d’un problema molt present a Catalunya, que ja fa molts anys que dura.

Al llarg del 2018, l’entitat va atendre a 1.523 persones de forma presencial, 1.855 casos atesos per telèfon i 273 casos atesos per internet. Només la xifra de les persones ateses presencialment, representa un augment del 31’1% de persones ateses en els darrers 5 anys.

 

Consum en joves i en adults

L’informe elaborat per un equip multidisciplinar de perfil clínic, terapeutes, l’àrea de gestió i coordinat i dirigit per la direcció de l’entitat posa èmfasi en les substàncies per les quals es sol·licita més ajuda i quines predominen en adults i en joves.

Tot i que el consum d’alcohol ha augmentat i arriba fins al 39’9%, la cocaïna segueix sent la primera substància referent en un 44’6% dels casos.

Pel que fa a l'edat, mentre que en adults es demana més ajuda per aquestes dos substàncies, en el jovent el consum que predomina és el cànnabis amb un 72’2%.

L’abús de cànnabis també va associat amb el consum intensiu d’alcohol durant els caps de setmana i l’ús abusiu d’internet i les xarxes socials.

Oriol Esculies, director de Projecte Home, assegura que “s’han de donar respostes diferenciades i personalitzades per cada cas, ja que no té res a veure el tractament d’un jove addicte al cànnabis que un adult amb problemes d’alcohol”.

 

Diferències entre dones i homes

L’informe senyala que el 86% de les persones ateses per l’entitat són homes, mentre que el percentatge de dones representa només un 14%.

La xifra posa de manifest que els tractaments són menys accessibles per a les dones, perquè acostumen a arrossegar més càrregues familiars i major estigma social.

“Ens hem d’adaptar a la perspectiva de gènere per arribar a dones que fins ara no arribem. Les dones abusen més de substàncies legals o receptades, com medicaments o psicofàrmacs, i també hem de donar resposta a aquest consum”, assegura Esculies.

 

Addiccions sense substància associades al consum de drogues

L’informe detecta que cada vegada hi ha més persones ateses amb addiccions sense substància relacionades al consum de drogues.

En casos on la substància principal era la cocaïna o l’alcohol, un 63% han manifestat un ús problemàtic amb les compres compulsives, un 27% amb el joc, un 25% amb les tecnologies de la informació i la comunicació, un 13% amb el sexe, un 11% amb l’alimentació i un 7% amb els videojocs.

Aquesta aparició d’addiccions sense substància està associada al consum de drogues i aquesta coexistència d’addiccions agreuja la problemàtica i dificulta l’abordatge terapèutic.

 

Rehabilitació i inserció social

L’entitat treballa tots els casos a través de la rehabilitació i la inserció social. “No només lluitem perquè siguin abstinents, sinó també perquè facin un canvi d’estil de vida, refacin llaços amb la família i l’entorn, es reinsereixin en el món laboral i social”, explica Esculies. “Pot deixar de consumir i estar molt bé, però si aquesta persona no s’integra en la societat pot recaure” afegeix Esculies.

Per fer front a un procés complex que en molts casos arribar a durar 2 anys, o fins i tot més, l’entitat treballa les ‘habilitats per la vida’.

“Dir-li a un adolescent que les drogues són perjudicials no funciona, però si l’enfortim i empoderem en les seves habilitats, amb la seva capacitat de comunicació, de prendre decisions, si aprèn a desenvolupar un pensament crític i més responsable, serà més fàcil que davant de situacions de risc com el consum de drogues, digui que no”, explica Esculies.

El director del Projecte Home alerta que “construir més hospitals no és la solució, hem de tractar el problema d’arrel, interpel·lar i fer més incidència a la societat i a les forces polítiques perquè atenguin millor la problemàtica”.

 

Projecte Home

Projecte Home Catalunya és una ONG catalana creada el 1995 per al tractament, la prevenció i la sensibilització de les addiccions.

L’objectiu de l’entitat és promoure l’autonomia i la dignitat de les persones, treballant col·lectivament per la prevenció i el tractament de les addiccions i la reinserció social a Catalunya.

Dia rere dia, Projecte Home lluita per millorar l’eficàcia en l’atenció, el tractament i la reinserció social de les persones afectades i les seves famílies, així com dur a terme una major prevenció de les addiccions, amb voluntat innovadora i inclusiva, econòmicament sostenible, i amb més capacitat d’incidència i transformació social.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari