Quins serveis d’atenció a la dona hi ha a Catalunya?
Comparteix
Entitats feministes i administració pública ofereixen des de suport psicològic en casos de violència masclista fins a assessorament sobre drets sexuals o formació a joves sobre relacions abusives.
Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) depèn dels ajuntaments i existeix als municipis amb més de 20.000 habitants. El SIAD és un servei d’atenció de proximitat que també treballa per a la detecció i la sensibilització en casos de violència masclista.
Segons dades de l'Institut Català de les Dones (ICD), el 30% de les consultes al SIAD són relatives a agressions sexistes. La resta tenen a veure amb l’àmbit laboral i familiar.
A l’Ajuntament de Barcelona, el SIAD s’anomena Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA).
Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE)
Per a consultes més concretes, hi ha el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) en violència masclista. És responsabilitat de la Generalitat i ofereix atenció especialitzada, informació i recuperació a les dones que s’han trobat en situacions de violència masclista, i als seus fills i filles. Hi ha vuit SIE a tot Catalunya.
La línia 900 900 120
Qui deriva al SIAD o al SIE és l’equip que hi ha darrera la línia 900 900 120 de l’ICD. Aquest telèfon d’atenció a les dones en situació de violència masclista és l’entrada a tota la xarxa de serveis especialitzats. A través del telèfon, s’assessora les usuàries sobre quines opcions existeixen i quins recursos tenen a l’abast.
També es pot obtenir informació a través del telèfon 016 Contra la Violència de Gènere, del Ministeri de Serveis Socials i Igualtat.
Servei d’intervenció en crisis greus i atenció policial
En cas de violència masclista brutal o assassinat, s’activa el Servei d’intervenció en crisis greus, que no només s’encara a l’atenció immediata a les víctimes i als seus fills i filles, sinó a tota la comunitat on s’ha produït la crisi, que també queda afectada per l’impacte de la situació de violència.
A més, les comissaries de Mossos d’Esquadra tenen personal especialitzat. S’hi poden tramitar denúncies per agressions i maltractaments a dones.
Recursos per visibilitzar l’aportació de les dona a la societat
El web de l’ICD ofereix un cercador d’expertes que fins ara s’encarava sobretot a periodistes. Ara s’està treballant perquè la base de dades sigui d’interès pel públic general.
També hi ha un llistat amb el miler d’associacions catalanes dedicades a temes vinculats amb la dona, i un mapa del nomenclàtor de Catalunya amb els carrers amb nom de dona, que té l’objectiu d’evidenciar la falta de figures femenines en els espais públics.
Finalment, existeix el Centre de documentació de l’ICD, una biblioteca oberta a tothom on es troba informació referent a la dona en diverses àrees, des de la ciència fins a l’art
Assessorament jurídic i formació
D’altra banda, molts serveis també venen de sindicats i d’associacions expertes en igualtat de gènere. “Hi ha moltes coses que assumeixen les entitats perquè les administracions no hi arriben”, apunta Júlia Mas, tècnica de Projecte Ella, plataforma dedicada a l’apoderament de la dona.
Des de l’associació Tamaia, per exemple, s’impulsen diversos programes per prevenir la transmissió generacional de la violència de gènere, per millorar la salut de les dones a través de la potenciació de les pròpies capacitats, desenvolupar un model d’atenció integral i de llarga durada, i fomentar la igualtat de gènere amb cursos a joves. Per contactar amb Tamaia cal trucar al 93 412 08 83.
En assessorament jurídic gratuït, Dones Juristes té una experiència de gairebé 20 anys. L’entitat dona suport legal a les dones que es troben en posició d’indefensió. Ofereixen atenció personalitzada i coordinació amb psicòlogues i treballadores socials.
Per demanar informació sobre aquest servei, cal adreçar-se al 93 412 71 61, el telèfon de Ca la Dona, entitat que amb Tamaia i Dones Juristes, disposa d’un espai feminista d’orientació jurídica en què es resolen dubtes i es plantegen possibilitats. Es dona hora per un dimecres a la tarda.
Suport en salut i drets reproductius
L’altra font de recursos és la Xarxa de Dones per la Salut, formada per una vintena d’associacions. Entre aquestes es troben el Grup Àgata, associació catalana de dones afectades de càncer de mama; Alba i la Lliga de la Llet, dedicades a la defensa de la lactància materna, o Creación Positiva, que treballa per als drets sexuals i reproductius de la dona.
Afegeix un nou comentari