5 recursos per apropar la transparència a les entitats

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Luci Vega
Especial sobre transparència de Xarxanet Font: Xarxanet
Especial sobre transparència de Xarxanet Font: Xarxanet
Guia de transparència per a les associacions i fundacions perceptores de subvencions i ajuts públics Font: Generalitat de Catalunya
Guia de transparència per a les associacions i fundacions perceptores de subvencions i ajuts públics Font: Generalitat de Catalunya

5 recursos per apropar la transparència a les entitats

Autor/a: 
Luci Vega
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

L’aplicació de la Llei de Transparència és un dels principals reptes per a les organitzacions. Us proposem un recull d’eines per saber-ne més sobre aquesta normativa i resoldre dubtes.

1.-'Guia de transparència per a les associacions i fundacions perceptores de subvencions i ajuts públics'

Aquesta publicació, editada pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, proporciona pautes clares i criteris a seguir a l’hora d’aplicar la llei de transparència i indica la documentació que les organitzacions han de fer pública (ja sigui informació institucional, organitzativa, econòmica o administrativa) i la forma de fer-ho.
També determina la responsabilitat de la informació publicada i estableix el mecanisme perquè les entitats puguin comunicar i enllaçar al Portal de Transparència de Catalunya les adreces dels seus espais dedicats a transparència.

La guia està disponible en aquest enllaç.

2.-Webinar ‘Com complir amb la Llei de Transparència?

A quines entitats afecta aquesta llei? Quines obligacions comporta? Com i on s’ha de publicar la documentació requerida per complir-la? Aquestes són algunes de les qüestions a les quals dona resposta aquest webinar que Xarxanet va organitzar amb la participació de Suport Associatiu i el Teb.
El vídeo del webinar es pot consultar al canal de Youtube de Xarxanet Associacionisme.

3.-Secció de Xarxanet sobre la Llei de Transparència

A Xarxanet disposem d’una àmplia secció actualitzada sobre transparència amb notícies, entrevistes, articles en profunditat i altres informacions d’utilitat perquè les entitats estiguin al dia de les novetats en aquest àmbit. A més, oferim un Servei d’assessorament jurídic gratuït al qual les organitzacions poden adreçar els dubtes que sorgeixin a l’hora de posar en pràctica aquesta normativa.

4.-Plataforma TransparENT

Aquesta eina virtual, desenvolupada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, permet a les entitats no lucratives realitzar un autodiagnòstic per avaluar el seu nivell de transparència i aconseguir documents d’autoacreditació. Cada entitat, amb independència que sigui gran o petita, la pot utilitzar en funció de les seves necessitats.

5.-'Transparència i qualitat de la informació de les entitats sense ànim de lucre'

Aquest document, publicat pel LPCCP, proporciona a les entitats indicadors i criteris per avaluar la qualitat i transparència de la informació facilitada a les seves pàgines web. Es tracta d’un manual i guia d’autoavaluació que permet disposar de pautes i identificar els punts a millorar en aquest àmbit.
Podeu consultar la publicació en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou