S’aprova la llei per regular el preu dels lloguers

Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a: 
Dani Gallart
El Sindicat de Llogateres celebra que, per primera vegada, es reconeix l’entitat com a mediadora en els conflictes. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
El Sindicat de Llogateres celebra que, per primera vegada, es reconeix l’entitat com a mediadora en els conflictes. Font: Unsplash.
La nova llei per regular el preu dels lloguers compta amb el suport de 4.000 entitats que han ajudat a tramitar-la. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
La nova llei per regular el preu dels lloguers compta amb el suport de 4.000 entitats que han ajudat a tramitar-la. Font: Unsplash.

S’aprova la llei per regular el preu dels lloguers

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

El decret permetrà rebaixar i congelar el cost dels pisos dels contractes nous a 60 municipis.

Després de l’esforç dels sindicats i les entitats que lluiten pel dret a un habitatge digne, aquest passat 9 de setembre s’ha aconseguit arribar a un acord per crear la primera llei que reguli els preus del lloguer a Catalunya.

L’objectiu del nou decret és rebaixar, o com a mínim, no incrementar el preu dels lloguers en 60 municipis, el que representen més de 20.000 persones, la majoria de l’entorn metropolità de Barcelona. Les àrees on es portarà a terme són les considerades ‘mercat d’habitatge tens’ i zones de ‘risc de proveïment suficient d’habitatge de lloguer a la població en condicions que el facin assequible’.

Aquestes zones es caracteritzen per haver experimentat un creixement sostingut superior al de la mitjana de Catalunya i per tenir una càrrega mitjana del cost del lloguer en el pressupost personal o familiar superior al 30% dels ingressos habituals.

D’aquesta manera, es pretén establir un índex de preu mitjà de referència per cada zona afectada. Per portar-ho a terme, es valoraran aspectes com la situació geogràfica, l’estat de l’immoble i la renda de les persones propietàries i les llogateres.

Un vegada la llei estigui en vigor, els i les llogateres podran cercar el preu mitjà que li pertoca al seu domicili i, a partir d’aquí, exigir a la persona propietària una rebaixa, en el cas que el valor sigui més baix del preu que paga. Pel que fa als i les propietàries, no tindran la potestat d’apujar el preu del lloguer si és més baix que l’índex de referència.

La llei també estableix que els nous contractes que es firmin en habitatges que ja estaven llogats no podran superar el preu acordat en el contracte anterior. En el cas que el contracte fixés una renda superior a l’índex de referència s’haurà de reduir per ajustar-se als valors marcats. Qualsevol persona propietària que incompleixi les restriccions es pot enfrontar a sancions que van dels 3.000 euros fins als 90.000 euros.

Excepcions

La nova llei no s’aplicarà en el cas dels pisos que tinguin menys de 3 anys. D’altra banda, queden exempts de la norma els i les petites propietàries amb ingressos inferiors a 2,5 vegades la renda de suficiència de Catalunya, que són uns 2.000 euros mensuals, comptant ingressos i rendes. Si la família de la persona propietària és de tres membres o més, amb el mateix índex no podran superar els 3.200 euros mensuals.

A més, es permet que la persona propietària augmenti la renta per sobre del preu de lloguer de referència en el cas que s’hagin realitzat en el darrer any obres que millorin l’habitabilitat, la seguretat, la confortabilitat i l’eficiència energètica de l’habitatge.

Tot i l’aprovació de la norma, hi ha el risc de ser objecte de recurs pel Govern davant el Tribunal Constitucional, ja que el Consell de Garanties Estatuàries considera que envaeix competències estatals.

4.000 entitats a favor de la llei

La nova llei per regular el preu dels lloguers compta amb el suport de 4.000 entitats que han ajudat a tramitar-la i així acabar amb els preus abusius del lloguer. Amb la llei aprovada, ara és el president del Govern qui té l’última paraula i pot decidir invalidar-la. Des del Sindicat de Llogateres defensen que es respecti la voluntat del poble català i lluiten perquè la nova llei arribi a altres punts de l’estat.

Silvia Abadia, coportaveu del Sindicat de Llogateres, expressa els seus agraïments a tots els agents que ho han fet possible. “Agraïm a totes les persones, entitats i moviments de l’habitatge per l’esforç de negociacions i elaboracions de la llei. Milers de famílies ja no hauran de viure amb la por d’acabar al carrer per la pujada abusiva del lloguer o la fi del seu contracte”.

“És una llei que no només és important a ciutats com Barcelona, on els augments del lloguer han sigut fins a 30 vegades superiors als augments dels sous, sinó que tindrà un procés molt beneficiós al territori català i permetrà millorar l’accés a l’habitatge a moltes famílies”, afegeix Abadia.

El sindicat també celebra que, per primera vegada, es reconeix l’entitat com a mediadora en els conflictes i anima a totes aquelles llogateres que no s’entenguin amb els seus arrendadors a que acudeixin al sindicat per defensar els seus drets.

Afegeix un comentari nou