Una llengua de 10 milions de persones

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Dani Gallart
El català gaudeix d’una diversitat de parlars diferents que l’enriqueix i el fa encara més fort. Font: Plataforma per la Llengua. Font: Font: Plataforma per la Llengua.
El català gaudeix d’una diversitat de parlars diferents que l’enriqueix i el fa encara més fort. Font: Plataforma per la Llengua.
Aquesta diversitat dialectal no hauria de servir de pretext per qüestionar la unitat de la llengua catalana. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Aquesta diversitat dialectal no hauria de servir de pretext per qüestionar la unitat de la llengua catalana. Font: Unsplash.

Una llengua de 10 milions de persones

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Plataforma per la Llengua demana a les administracions públiques que treballin conjuntament per la llengua catalana i aturin el secessionisme lingüístic.

Plataforma per la Llengua defensa que la diversitat de parlars no hauria de servir en cap cas de pretext per qüestionar la unitat lingüística.

Així com passa en la majoria de llengües del món, el català gaudeix d’una diversitat de parlars diferents que l’enriqueix i el fa encara més fort. Un exemple és que en català existeixen una desena de formes dialectals diferents per referir-se a un tomàquet.

Aquesta diversitat dialectal no hauria de servir de pretext per qüestionar la unitat de la llengua catalana. De fet, el català és, lingüísticament, una de les llengües més unitàries del seu entorn, sobretot si es compara amb altres com ara l’alemany, l’italià, el portuguès o el castellà.

A més, en les darreres dècades s’han evidenciat diversos intents de fragmentació del català per part de diversos sectors del conjunt dels territoris del domini lingüístic. En alguns casos, el foment del secessionisme lingüístic s’ha dut a terme directament des d'algunes instàncies i institucions públiques.

L’entitat defensa que aquest fet constitueix un atac frontal envers un patrimoni lingüístic que hauria de ser compartit pels estats i regions d’Andorra, l’Estat espanyol, França i Itàlia, i representa un menysteniment absolut del rigor científic i acadèmic dels experts en la matèria filològica.

Per aquest motiu, Plataforma per la Llengua ha posat en marxa la campanya ‘Som 10 milions, som una llengua’ per demanar que les administracions públiques treballin conjuntament per la llengua catalana i aturin el secessionisme lingüístic.

De moment, la campanya ja ha recopilat 7.006 firmes. Qualsevol persona que vulgui firmar la petició, ho pot fer a través de la campanya.

Afegeix un comentari nou