Àmbit de la notícia
Jurídic

Una reforma legal permetrà que les persones cegues i sordes es puguin continuar casant sense certificat mèdic

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • L'article conflictiu es va aprovar el 2015 i hauria d'entrar en vigor el juny. Font: Pixabay
  • Una persona cega llegint Braille. Font: Flapaword
  • Una dona cega i sorda comunicant-se amb el sistema dactilològic. Font: ONCE
  • Les persones amb discapacitat visual haurien hagut de presentar un informe mèdic per casar-se si no es modifiqués la Llei. Font: Seamos Más Animales

La pressió de les entitats socials ha empès el PP a modificar la Llei de Jurisdicció Voluntària i flexibilitzar els requisits per permetre matrimonis de persones amb discapacitat.

El Congrés de Diputats ha aprovat el 2 de novembre iniciar la tramitació per modificar l’article de la Llei de Jurisdicció Voluntària que, a partir del 30 de juny, obliga les persones cegues i sordes que es vulguin casar a disposar d’un certificat mèdic que els ho permeti. Fins ara, l’autorització clínica és obligatòria només per a les persones amb discapacitat psíquica i trastorns mentals.

La part conflictiva de la Llei, aprovada el 2015, és l’article 56 del codi civil. Aquest punt estén a les persones amb discapacitat visual i auditiva la necessitat de comptar amb un dictamen mèdic previ que certifiqui la validesa del consentiment a l’hora de demanar matrimoni.

La pressió d’associacions com el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) i la plataforma homòloga estatal, el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), ha empès el PP a presentar aquesta proposta de reforma.

L’article 56 encara no s’ha aplicat i s’havia previst que entraria en vigor el 30 de juny d’aquest any, però si els tràmits per modificar l’article tiren endavant, les persones amb discapacitat sensorial podran seguir contraient matrimoni sense necessitat de dictamen mèdic.

El CERMI, en un comunicat, ha demanat rapidesa en la procés de reforma perquè la modificació es pugui aprovar abans de finals de juny.

“S’ha aprovat amb unanimitat perquè tothom s’ha adonat que l’article era un error i vulnerava els drets de les persones amb discapacitat”, comenta Enric Botí, secretari general de COCARMI.

Les entitats, parcialment satisfetes

COCARMI, CERMI, l'ONCE, la Confederació Estatal de Persones Sordas (CNSE) i Fiapas consideren que la proposta de llei és un pas endavant, però que cal anar més enllà.

Asseguren que cal complir amb la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, l’escrit de les Nacions Unides que reconeix “el dret de totes les persones amb discapacitat en edat de contreure matrimoni a casar-se i fundar una família amb el consentiment lliure i ple dels futurs cònjuges”.

“Defensem que tothom ha de decidir per si mateix. Si el grau de discapacitat és alt i es necessita la intervenció d’una tercera persona, busquem les adaptacions oportunes que el permetin decidir”, apunta Botí, que assegura que hi ha molta feina a fer fins arribar a complir amb la convenció, ratificada per l’Estat espanyol des del 2008. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari