Àmbit
Jurídic

Com facilitar la desconnexió digital en la teva entitat?

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a
María Eugenia Ifer
Les entitats que tinguin contractat personal han de tenir un protocol de desconnexió digital.

La desconnexió digital és clau per garantir la salut mental i física de les persones treballadores, així com per tenir un bon rendiment de la plantilla. 

Arriba el setembre i moltes persones tornen a la feina i a la rutina. Per aquest motiu, és important que les organitzacions recordin que, tot i que la plantilla ha tornat a treballar, s’ha de garantir la desconnexió digital fora de l’horari laboral.

Índex

Què és la desconnexió digital?

Malgrat que cap normativa espanyola ni catalana estableix què és exactament la desconnexió digital, es pot dir que és el dret que tenen les persones treballadores o qualsevol persona que fa alguna activitat amb l’organització, com persones voluntàries o sòcies, a no rebre ni atendre cap comunicació de l’entitat, sigui missatge, trucada o correu electrònic fora de l’horari pactat

Amb la desconnexió digital es vol aconseguir reduir l'estrès, prevenir l’esgotament professional i fomentar un millor equilibri entre la vida laboral i personal. A més, pretén que les persones puguin descansar realment durant el seu temps lliure, desconnectar de les preocupacions laborals i centrar-se en altres activitats, com la família, les amistats, l'exercici o relaxar-se.

Impacte de la hiperconnectivitat

Quan les persones treballadores continuen connectades o reben notificacions fora de l’horari laboral pactat, es considera hiperconnectivitat. Aquesta condició pot comportar problemes de salut mental i física per a la persona treballadora i efectes negatius per a l’organització.

Alguns problemes amb els quals es pot trobar la plantilla són: increment substancial de l’estrès, problemes de salut cardiovascular, insomni, ansietat o dificultats per conciliar la vida personal i la laboral, entre d’altres.

A més, l’entitat es pot veure afectada per la disminució del rendiment laboral de la plantilla, augment d’accidents laborals o malalties professionals, increment de l’absentisme o desmotivació generalitzada, entre d’altres. 

Mesures per incorporar la desconnexió digital

Cal saber que totes les entitats sense ànim de lucre que tinguin contractat personal han de tenir un protocol de desconnexió digital. En cas contrari, pot comportar multes de fins a 7.500 euros, segons la Llei 10/2021, de 9 de juliol, de treball a distància. Si l’organització està formada només per persones voluntàries, no és obligatori, però és molt recomanable per garantir el benestar de les persones i de l’entitat

S’hagi de fer o no el protocol, es poden impulsar mesures per garantir la desconnexió digital. A continuació, alguns exemples:

  • Horaris laborals clars: definir horaris de feina i assegurar que no s'esperin respostes a correus electrònics, missatges o trucades fora d'aquestes hores.
  • Política de correu electrònic: evitar l'enviament de correus electrònics fora de l'horari laboral, amb excepcions només per a emergències.
  • Desconnexió automàtica: configurar sistemes de correu electrònic per enviar respostes automàtiques fora de l'horari laboral, indicant que la persona treballadora està desconnectada.
  • Formació: oferir formació a tota la plantilla sobre la importància de la desconnexió digital per a la salut mental i el rendiment.
  • Reunions eficients: fomentar reunions curtes i eficients, evitant la programació de reunions fora de les hores laborals.
  • Temps lliure respectat: garantir que les vacances i dies lliures siguin respectats completament, sense contacte per assumptes laborals.
  • Promoció de la cultura del descans: crear una cultura organitzacional que valori el descans i el temps lliure, evitant l'expectativa que les persones treballadores estiguin sempre disponibles.
  • Eines de gestió de temps: proporcionar eines que ajudin la plantilla a gestionar el temps de manera més eficient, reduint la necessitat de treballar fora d’hores.
  • Avaluació del volum de feina: revisar regularment la càrrega de feina de les persones treballadores per assegurar-se que poden completar les tasques dins de l'horari laboral.

 

Comparteix i difon