Jornada de Cultura i Recerca Local dels territoris de parla catalana a Andorra

Autor/a: 
Coordinadora de Centres d'Estudi de Parla Catalana

Jornada de Cultura i Recerca Local dels territoris de parla catalana a Andorra

Autor/a: 
Coordinadora de Centres d'Estudi de Parla Catalana

Resum: 

Més d’un centenar d’entitats de recerca local i comarcal i d’altres institucions culturals varen participar a la setena edició del Recercat.

Els dies 14 i 15 de maig va tenir lloc a Escaldes-Engordany (Capital de la Cultura Catalana 2011) la setena edició del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels territoris de parla catalana.

En el conjunt de l’activitat van participar més d’un centenar d’entitats de recerca local i comarcal i d’altres institucions culturals, superant les xifres de les edicions anteriors, i van ser presents unes dues-centes persones procedents del conjunt dels territoris de parla catalana. Potser, la nota negativa va ser la disminució del nombre de visitants respecte a les dues edicions anteriors a Figueres i a Badalona, on el públic local va ser molt nombrós.

Any rere any, el Recercat es consolida com un espai de projecció i d’intercanvi d’idees i projectes. La fira ofereix una mostra exhaustiva de la producció i activitat cultural dins l’àmbit local i comarcal, però també és un punt de trobada i relació per a les entitats i de les entitats amb el públic visitant;.

Les presentacions permeten aprofundir sobre temàtiques d’interès, enguany les reflexions van ser entorn el paper del món agrari en l’economia i sobre els recursos energètics, dos temes de gran actualitat i sobre els quals es van poder escoltar reflexions molt interessants que la Societat Andorrana de Ciències preveu publicar.

Les exposicions són una eina que demostra la preocupació dels centres d’estudis per a la transmissió del coneixement i com cada any se’n van poder veure de diferents temàtiques, enfocaments i procedència i les activitats complementàries que permeten un apropament al patrimoni de la població que ens acull.

Com en cada edició, va tenir lloc el lliurament dels Premis Recercat, un acte que s’ha convertit en un dels centrals de la Jornada. Els Premis Recercat tenen com a objectiu reconèixer la tasca d’una entitat cultural per la seva trajectòria, projectes i incidència territorial i el premi a una persona vinculada al món dels centres d’estudis, ja que les persones són els motors de les entitats i d’aquesta cultura feta des del territori i és important valoritzar-la.

Enguany els guardonats van ser el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca i Mossèn Benigne Marquès i Sala. El presentador dels premis va ser el Sr. Frederic Vincent, periodista de la Cadena Ser. En l’acte dels premis van intervenir Josep Santesmases, president de la CCEPC; Lluís Puig, president de l’IRM i director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i Pere Moles, conseller menor del Comú d’Escaldes-Engordany i president del comitè de treball de l’organització Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011.

El 2012 el Recercat tindrà lloc a Tarragona.

Afegeix un comentari nou