Opinió

Un virus intern ataca el sistema! "Hi ha res de nou sobre allò meu?"

Un munt de papers i un mòbil a sobre d'una taula

Roger Buch parla sobre la democràcia en motiu del 2n Congrés de l'Associacionisme de Barcelona.

Sobre l'autor/a:
Roger Buch

Roger Buch

Politòleg. Professor de la Universitat Ramon Llull i consultor en participació i tercer sector a la Fundació Pere Tarrés.

Inauguració del 2n Congrés de l’Associacionisme de Barcelona, el passat divendres a l’acollidora Aliança del Poblenou. Enceta Fernando Vallespín sobre el hardware i el software de la democràcia. El hardware són les institucions, la democràcia formal, l’estat de dret i la garantia dels drets fonamentals. El software és l’esperit, la participació, el sentiment de pertinença a la comunitat; en definitiva, la responsabilitat comuna sobre l’esfera pública. No n’hi ha prou de tenir un bon hardware sinó que també cal cuidar el software. La democràcia no només la garanteix un sistema jurídic.

Vallespín, amè i brillant, ens enumera diferents virus que ataquen el sistema democràtic actual, alguns que provenen de dalt, de l’esfera política i d’altres que provenen de baix, d’una ciutadania cada vegada més individualista i que només es mobilitza per interessos particulars. Davant d’aquest trist panorama, l’associacionisme i la societat civil, en general, se’ns presenten com a bons antídots. Per lluitar a favor de l’esfera pública, en un món en desafecció, l’associacionisme aporta una bona dosi de compromís generós amb els interessos col•lectius.

De tot això i més parlem quan concretem la reflexió després en els eixos de ponències, molt interessants i prometedores. I el problema ve quan s’obre el debat als assistents, sovint segons els moderadors, la part més interessant perquè es dóna la veu al poble. Passa en moltes altres ocasions. Es planteja un debat d’idees sobre l’associacionisme i els seus reptes. Les entitats disparen i baixen al nivell de sota terra: “hi ha res de nou sobre allò meu?”. Aprofiten per intentar vendre la seva moto. No entren en el debat, no aprofiten la perspectiva d’es d’on apunten els ponents, aprofiten la possessió del micro per explicar allò què fan i dir que “la seva” entitat és fantàstica. És com dos móns que parlen diferents llenguatges. El de la reflexió i el pensament abstracte i el de les associacions, preocupades només pels seus temes. De fet, ja ho va apuntar indirectament Vallespín quan alertava del perill del cofoisme, i és que el fet que l’associacionisme pugui ser la solució al problema, no vol dir que de vegades formi part del problema mateix.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari