Aprendre a estimar-nos i a estimar des del lleure educatiu
Comparteix
"Hem de tenir la capacitat de superar els tabús que durant molt de temps ens han fet creure que sentir-nos malament era dolent i s’havia d’amagar".
Estimar-nos i sentir harmonia a la nostra vida hauria de ser el nostre principal repte del dia a dia i, per això, cal dedicar-hi temps i entendre que és una tasca d’aprenentatge constant. El nostre món interior és la base de qui som, com ens sentim i com ens va a la vida. Malgrat que sembla una obvietat, però, fa relativament poc temps que som conscients de la importància d’atendre aquest món interior i encara cal universalitzar la necessitat de posar al centre la vida, el benestar i la pau. La salut mental també és una qüestió de justícia social.
Les dades relatives al malestar emocional que pateixen els nostres infants i joves fan palès que com a societat hem d’actuar en tots els àmbits. Així, l’Enquesta de Salut Pública de Catalunya de 2021 indica que un 11,4% de nenes i un 7,2% de nens entre els 4 i els 14 anys manifestaven la probabilitat de patir problemes de salut mental. A més, no podem oblidar que aquest benestar emocional està necessàriament relacionat amb la resta de drets, moltes vegades vulnerats.
En concret, des de l’àmbit socioeducatiu tenim la nostra responsabilitat davant la qual ens hem de comprometre des d’ara mateix per prioritzar l’educació emocional i adquirir les competències necessàries per saber afrontar amb el major benestar possible els grans desafiaments que ens presenti la vida.
Hem de proporcionar espais on els nens, nenes i joves se sentin còmodes i amb seguretat per expressar les seves emocions. Entorns on treballar competències socioemocionals com l’empatia, l’autoestima, l’autocontrol o la comunicació assertiva, valors essencials per gaudir d’una vida més plena. Hem de tenir la capacitat de superar els tabús que durant molt de temps ens han fet creure que sentir-nos malament era dolent i s’havia d’amagar.
En aquest sentit, a l’ADN de l’educació en el lleure trobem moltes estratègies i recursos que tant les neurociències com l’OMS han demostrat que són especialment útils per a la salut i el benestar mental de les persones. Ens referim a fer activitats a la natura i a l’aire lliure, a les activitats esportives i artístiques i, molt especialment, al plaer de jugar. A més, en aquest àmbit pren molta importància l’individu i el grup, aspecte que afavoreix el sentiment de pertinença i els vincles, tan necessaris per l’equilibri i l’estabilitat.
Hauríem de començar per nosaltres mateixes, les famílies i les professionals de l’educació per escoltar-nos i observar com ens sentim. Només així podrem treballar en el benestar emocional dels infants i joves. Però, a més, hem de fomentar la cura de les altres persones i del planeta, perquè entre totes hem de crear un món més humà. Cal que siguem capaces d’apreciar tot allò que tenim dins de nosaltres mateixes i al nostre voltant i, alhora, hem d’entendre que ens necessitem les unes a les altres.
Fundesplai, des de l’acció amb els infants i joves a través del lleure educatiu, és conscient d’aquesta necessitat i sent la interpel·lació per sumar-se al repte amb el programa “Estima, una proposta educativa per celebrar la vida”. Durant els dos cursos vinents, els esplais, les escoles i altres espais educatius on intervé l’entitat desenvoluparan un ampli ventall d’activitats amb els infants i joves, les famílies i els equips per tenir cura del seu benestar emocional i desenvolupar la capacitat de tenir cura de les altres persones.
Afegeix un nou comentari