Àmbit de la notícia
Jurídic

Telma Arbués: “Dona molta tranquil·litat saber que el seu fill o filla continuarà rebent una bona atenció”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a
Oscar Loro Castilla
  • La manca de coneixement d'alguns professionals dificulta processos judicials. Font: +TU.
    L’entitat construeix un nou model de suport amb la participació de les persones que acompanya. Font: +Tu. Font: +Tu
  • El nombre de families que s'interessen per la tasca de la fundació ha incrementat. Font: +Tu
    El nombre de families que s'interessen per la tasca de la fundació ha incrementat. Font: +Tu. Font: +Tu

+TU Fundació de Suport neix l’any 1985, convertint-se en una entitat pionera en l’àmbit de l’acompanyament jurídic o legal a persones amb necessitats de suport.

+Tu Fundació de Suport és una fundació privada d’àmbit català, amb gairebé quaranta anys d’experiència, que acompanya legal o jurídicament persones majors d’edat, amb discapacitat intel·lectual o derivada del procés d’envelliment. Actualment, dona suport a 811 persones.

Telma Arbués és la directora de l’àrea social de la fundació, des d’on es du a terme l’atenció directa a les persones i es coordina el voluntariat. Per tant, és l’àrea que compta amb el volum més gran de professionals.

Quin és el propòsit de +Tu Fundació de Suport?

La nostra missió és donar els suports adequats a gent amb discapacitat intel·lectual o derivada de l'envelliment. Treballem amb un model d’atenció centrada en la persona: d'acord amb el respecte per la seva voluntat i preferències, potenciant el vincle, amb proximitat i a favor del seu interès.

L’objectiu és potenciar la seva autonomia i capacitats donant suport en la presa de decisions en els diferents àmbits de la seva vida (econòmic, personal, etc.). Aquest suport que oferim, l’exercim per designació judicial o notarial, segons a les figures jurídiques establertes al Codi civil català i en el marc de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides.

“Treballem amb un model d’atenció centrada en la persona d'acord amb el respecte per la seva voluntat i preferències.”

En el dia a dia, quina és la vostra tasca principal?

Quan una persona entra a la fundació, li assignem un equip de professionals de l’àrea social, amb els quals elabora conjuntament un pla de suport i un pla d’acords. A més, també compta amb el suport de l’equip de professionals de l’àrea econòmica i de l’acompanyament jurídic i patrimonial. En el dia a dia, els equips fan tasques de suport a la persona: acompanyaments mèdics, ajuda en un procés de canvi o recerca de feina...

Per oferir una atenció de qualitat, també és essencial l’escolta i generar confiança amb les persones, per això fem visites de seguiment. Tenim seus a Barcelona, Girona, Lleida i Reus per estar a prop de les persones que acompanyem. D’altra banda, la fundació organitza diferents activitats, trobades i sortides que permeten fomentar aquest vincle.

A banda del servei de suport a la persona, disposeu d’un servei d’informació i acollida. Com funciona?

Per una banda, donem informació i orientació sobre els tràmits relatius a qualsevol qüestió vinculada a l’exercici de les figures jurídiques de suport i del nostre model d’atenció. Aquest servei és dirigit a atendre les persones que necessiten suport futur (assistència), a les seves famílies, als professionals i estudiants de l’àmbit social i a la ciutadania en general.

D’altra banda, acollim la persona i els familiars per tal de preveure les seves necessitats de suport futur i orientar-les sobre les figures de suport. Abans que siguem assistents de la persona, fem un acompanyament i els assessorem. Hi ha famílies que porten amb nosaltres més de vint anys, en fase de preassistència. Els hi dona molta tranquil·litat saber que el seu fill o filla, en un futur, continuarà rebent una bona atenció.

Quin paper juguen les famílies en tot el procés?

Amb les persones que tenen molta dependència, són les famílies les que es preocupen del que fan, com es troben, etc. Quan s’adrecen a nosaltres, volen saber com exercirem l’assistència, si els acompanyarem a la compra, al metge, si els ajudarem a gestionar la seva economia, etc. Volen assegurar-se que les necessitats bàsiques quedaran cobertes.

També oferim la possibilitat de participar en trobades de famílies, espais de reunió grupals conduïts per les professionals de la fundació, on pares, mares i germans comparteixen les seves preocupacions i reflexions amb relació al futur de la persona que necessita suport.

El 2021 hi va haver la reforma legislativa en matèria de capacitat jurídica. Quins canvis ha suposat per al sector?

Amb reforma legislativa de 2021, Espanya i Catalunya s’adeqüen a la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides de 2006. Aquest és un pas històric que significa un avenç en els drets de les persones amb discapacitat i un canvi de paradigma.  

Amb la reforma, s’ha suprimit la incapacitat i s’ha establert un sistema de suports d'acord amb el respecte per la voluntat i desitjos de la persona.

Com us heu adaptat a la nova legislació?

Tot i que ja treballàvem en aquesta direcció, hem revisat el nostre model d’acord amb la nova llei per anar-nos adequant a tot el que suposa el seu desplegament, tant pel que fa a la formació dels treballadors, com a la participació de les persones acompanyades en el si de l’organització.

D’altra banda, en coherència amb el nou marc jurídic, l’entitat ha canviat el seu nom recentment. Abans ens dèiem La Tutela, figura de suport que ha desaparegut de la nova llei. Ara som +Tu Fundació de Suport, una marca amb la qual posem la persona en primer pla.

El 2025 celebreu els vostres quaranta anys d’història. Teniu pensada alguna celebració?

Sí, i tant! De moment, estem a punt d’inaugurar un nou local que és l’ampliació del que teníem. Gairebé dupliquem l'espai! Un entorn més modern i adequat a les noves formes de treball on acollirem projectes innovadors i, sobretot, la participació de les persones acompanyades.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari