Àmbit de la notícia
Comunitari

Inici del curs per als caus i esplais catalans: nous reptes, noves il·lusions

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Màrius Intente
  • Rotllana d'infant a una plaça
    Les entitats d'educació en el lleure comencen el curs amb nous reptes i també velles problemàtiques com la falta de locals dignes.

Més de 750 centres i entitats tornen a obrir portes després d'un estiu on han pogut gaudir dels campaments i colònies

Amb l'arribada de la tardor, els caus i esplais de Catalunya tornen a obrir les seves portes després de l'estiu per iniciar un nou curs ple de projectes, valors i activitats. Són més de 750 centres (entre esplais i caus) repartits pel territori. Això suposa que al voltant de 60.000 infants i joves participaran enguany en aquests espais de lleure educatiu que, any rere any, es consoliden com una peça clau en l'educació no formal del país.

Aquests primers caps de setmana, centenars de grups d'esplai i agrupaments escoltes celebren l'acollida dels nous infants que s'incorporen a la seva primera experiència en el lleure. És moment de preparar jocs de cohesió i dinàmiques de grup, per tal de donar la benvinguda als nens i nenes que iniciaran aquesta nova etapa, sovint plena d'expectatives i nervis. Els més grans, ja consolidats, es retroben amb els amics i preparen amb entusiasme les primeres activitats, sortides i comencen a imaginar com seran els pròxims campaments.

La tardor és moment per celebrar diversos rituals, com per exemple els Passos, la festa de Passos o el Pas de Branca.  És el cap de setmana quan es realitza el canvi de grups. En la majoria dels caus, les branques o unitats s'estructuren en tres anys, per tant, sempre toca acomiadar-se de companys i companyes que han compartit l'any anterior i donar la benvinguda als nous. Moment de llàgrimes i abraçades.

Inicis amb problemàtiques

No tot són flors i violes, però. Hi ha diverses problemàtiques que afecten varis d'aquests esplais o caus. Una d'elles és la falta de caps o monitors/es. Tant pot ser per culpa del relleu generacional o, en altres casos, per la necessitat de les persones joves de trobar una feina. És el cas del cau de Salt, l'AEiG Can Tona. Els seus responsables expliquen que "la situació socioeconòmica de la majoria de joves del nostre agrupament fa que prefereixin treballar en comptes de fer voluntariat i això dificulta molt un traspàs i un relleu".

La falta de locals dignes per a la realització de la tasca educativa també és una problemàtica constant que es va repetint al llarg dels anys. Segons dades d'ESPLAC (Esplais Catalans), 1 de cada 10 esplais no tenen local per a fer la seva activitat i més del 75% dels esplais no tenen capacitat de decisió plena sobre els locals que utilitzen.  L’Esplai la Grapadora, a Tarragona, o els esplais Matinada-Pòrtics i Espurna de Gràcia són només alguns exemples d’entitats que treballen sense local propi. 

Tardor formativa

Aquesta tardor també estarà marcada per la formació. El lleure i l'associacionisme educatiu encara el nou curs amb ganes d'aprendre i aprofundir en temàtiques com el feminisme, la interseccionalitat, la pedagogia o l'antiracisme.

És per això que s'organitzen diverses jornades formatives en les setmanes vinents. "Canviem l'educació per canviar el món" serà una trobada sobre educació i justícia global organitzada per Lafede.cat. També s'organitza la Tardor Formativa d'Esplais Catalans (amb jornades sobre feminisme, antiracisme i educació ambiental). La Guspira, trobada feminista de l'associacionisme educatiu, és un altre exemple d'aquesta gran oferta formativa.

Participació constant i a l'alça

Segons les associacions que representen aquests moviments, com la Federació Catalana de l'Esplai o Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, la participació en caus i esplais ha mantingut un creixement constant durant els últims anys. Malgrat la pandèmia, que va suposar un repte per a moltes d'aquestes entitats, la demanda d'aquest tipus d'activitats ha tornat a créixer gràcies a la percepció cada cop més estesa de la seva importància en el desenvolupament integral dels infants.

Amb un calendari ple de sortides de cap de setmana, campaments, excursions i activitats a l'aire lliure, els caus i esplais catalans es preparen per a un curs intens, on les rialles, els aprenentatges i les vivències compartides seran els protagonistes. Tot està a punt perquè, una vegada més, aquest moviment de base social continuï educant generacions en valors de convivència, respecte i transformació social.

 

 

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari