Àmbit
Jurídic

Com i per què cessar una persona membre del patronat?

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a
Oscar Loro Castilla
Ser membre d'un patronat té unes responsabilitats associades i s'han de complir. Font: Canva.

Les persones que ocupen càrrecs als patronats de les entitats tenen drets i deures, però també hi ha diferents motius pels quals poden ser cessades.

El fet d’ocupar un càrrec al patronat té cap relació amb rebre una remuneració, un patró o patrona no podrà cobrar per desenvolupar les seves tasques a l’òrgan de govern. 

Els requisits per ser-ne membre es desglossen a l’article 332.3 de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, on s’explica que els membres del patronat els designa el mateix patronat i que els càrrecs poden tenir caràcter vitalici. 

Índex

Causes de cessament

Segons la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, pel que és relatiu a les persones jurídiques, hi ha diversos motius pels quals una persona pot ser destituïda del càrrec de patró o patrona. Alguns d’ells són més evidents, com la mort d’una persona física o l’extinció d’una persona jurídica, o bé el termini del mandat. N’hi ha d’altres que poden derivar directament dels estatuts de l’entitat.

Una altra possible causa de casament podria ser el conflicte d’interessos. En cas que hi hagi una contradicció clara i flagrant entre les funcions que desenvolupa al patronat, o la missió de la fundació, la persona podrà ser cessada si així es vota.

En casos extrems, es pot arribar a esperar una resolució judicial per destituir aquesta persona. Altrament, però, qualsevol pot ser destituïda només amb l’indici si així ho considera la resta del patronat. També és possible que un patró o patrona decideixi renunciar, en aquest cas ho haurà de fer informant al patronat i fer els canvis corresponents al Registre de Fundacions.

Com cessar una persona membre del patronat?

El procediment per cessar un patró pot variar lleugerament en funció dels estatuts de la fundació, però el procediment normalment és el següent:

  • Justificar el cessament amb una causa justa i proves, sempre tenint els estatuts com a referent. 
  • Comunicar al patronat la proposta de cessament amb el detall del/s motiu/s seguint el procediment descrit als estatuts.
  • Deixar que el patró afectat pugui al·legar
  • Per majoria, en votació, les persones membres del patronat prenen la decisió.
  • Es notifica al patró formalment la decisió explicant quins són els motius.
  • La modificació, un cop aprovada, s’ha d’inscriure al Registre de Fundacions.

Consells pràctics

Ser membre d’un patronat és una gran responsabilitat, ha de treballar en benefici de la fundació. Cada cas és únic i és per això que cal tenir en compte la jurisprudència. Cal un correcte assessorament jurídic, adequat i adaptat a les necessitats concretes. En la mesura del possible, hauria de ser una persona que tingui experiència en l’àmbit associatiu i fundacional. 

En cas de voler destituïr algú, és important recollir la màxima documentació que justifiqui el mal comportament, les irregularitats, contradiccions o les pràctiques no adequades de la persona. L’acció de responsabilitat es pot iniciar contra una o més persones alhora, és per això que cal documentar-ho tot amb el màxim de proves que justifiquin el cessament. D’altra banda, la resta de persones interessades, entre les quals també hi haurà patrons i patrones, en cas que correspongui podran acudir a la via judicial si així ho decideixen.

Comparteix i difon