Els drets de la població a Catalunya, a exàmen
Comparteix
Entitats del tercer sector i la societat civil presenten informes a l’ONU on es detecten greus mancances en els drets humans i civils de la població a Catalunya.
La Taula del Tercer Sector Social, la Plataforma d’Infància de Catalunya, Catesco i l’Institut de Drets Humans de Catalunya han presentat uns informes a l'ONU sobre la situació general dels drets humans i els drets econòmics, socials i culturals. Es tracta de les aportacions que han fet a l’Examen Periòdic Universal, una avaluació que els estats membres de les Nacions Unides han de passar en drets humans cada quatre anys i mig.
En aquestes aportacions, les entitats catalanes han denunciat avenços limitats i insuficients en drets socials com l’habitatge, l'ocupació, la salut i l'educació; drets de col·lectius específics com les dones, les persones amb discapacitat i les persones d'origen migrat, i reptes globals que influeixen en la garantia dels drets, com el canvi climàtic i la intel·ligència artificial.
Pel que fa al dret a l’habitatge, constaten que el parc públic d’habitatge social a l’Estat espanyol és molt inferior al de la mitjana europea, entre un 1,5 i un 2% davant un 9%. Denuncien que la pèrdua de la qualificació dels habitatges amb protecció oficial, l'augment dels habitatges turístics i el lloguer temporal, entre altres, han provocat un augment del cost de l’habitatge que s’ha convertit en insostenible per a moltes persones i famílies.
Respecte al treball, els informes alerten que determinats col·lectius com les persones amb discapacitat, autisme, problemes de salut mental i persones trans, troben xifres elevades de desocupació. En aquesta línia, destaquen que les persones d’origen migrat continuen tenint també moltes dificultats per incorporar-se al mercat de treball.
Pel que fa al dret a la salut, les entitats denuncien que existeixen mancances en l’atenció a la salut mental i especialment en la població juvenil i amb patologies duals. Reclamen que es necessita definir protocols d’atenció precoç i reforçar els protocols existents per a la discapacitat, així com dotar de recursos específics per a la seva atenció i oferir la formació necessària el personal sanitari sobretot en l’atenció a la salut sexual i reproductiva.
L’educació tampoc es troba en el millor estat, alerten les entitats a l’informe. Aquestes han detectat desigualtats educatives que persisteixen i que limiten el dret a una educació de qualitat per a tots els infants a Catalunya. Ja des de les primeres edats, denuncien que hi ha una manca d’accés universal i gratuït a l’etapa educativa de 0 a 3 anys.
Pel que fa a la segregació escolar, els informes indiquen que el 33% de l’alumnat de primària i el 28% de secundària haurien de ser redistribuïts per assolir un equilibri social i que hi ha fins a 410 centres segregats. Respecte a l’abandonament escolar, les dades presentades per les entitats mostren una Catalunya que té una de les taxes d’abandonament escolar més altes d’Europa (14,8%) per sobre de la mitjana espanyola i europea (9,5%).
A més, respecte a l’educació inclusiva, destaquen que el 20% d’infants amb discapacitat encara són escolaritzats en centres especials, en comptes d'estar integrats en centres ordinaris, com estipula la normativa.
Per aquests motius, entre altres, la Taula del Tercer Sector Social, la Plataforma d’Infància de Catalunya, Catesco i l’Institut de Drets Humans de Catalunya traslladen a l’ONU una sèrie de recomanacions: assegurar el dret a l’empadronament; desenvolupar un sistema de garantia d’ingressos mínims eficient, accessible i inclusiu; posar en marxa una estratègia per a l’emancipació juvenil; reconèixer i dignificar el treball de les cures; reconèixer l’assistència personal; implementar l’estratègia per combatre la pobresa infantil i el pacte contra la segregació escolar; aprovar un pla d'emergència per reforçar l'educació inclusiva; desenvolupar una normativa que reguli la intel·ligència artificial i incloure la perspectiva interseccional i la mobilitat humana en la pròxima revisió del Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic.
Afegeix un nou comentari