Com presentar els comptes en l’assemblea de la meva associació?
Comparteix
La presentació de comptes anuals és una obligació essencial per a qualsevol entitat o associació.
La presentació dels comptes anuals en assemblea, a més de ser una obligació legal, afavoreix que totes les persones membres de l’entitat puguin conèixer quina és la seva situació econòmica.
D’aquesta manera, gràcies a la transparència que aporta l'entitat, podran decidir sobre l’aprovació o no de la gestió que ha fet la junta directiva en aquest àmbit.
Qui ha de presentar els comptes en assemblea?
Les persones que formen part de la junta directiva són les encarregades de presentar els comptes davant l’assemblea. Generalment, la persona que ostenta el càrrec de tresorera o tresorer, si l’entitat disposa d’aquesta figura, és qui se n’ocupa d’aquesta tasca.
Però aquesta persona no és la responsable única dels comptes, totes les persones membres de la junta en són responsables. Per tant, en primer lloc s’han de presentar a junta i ser aprovats. Serà aleshores quan podran passar a l’assemblea.
Com s’han d’aprovar els comptes d’una associació i a qui li pertoca?
Aprovar o no els comptes és responsabilitat de les persones que assisteixin a l’assemblea general de persones sòcies. Ara bé, és responsabilitat de les la junta preparar-los amb una certa antelació, fer-los arribar amb temps a les persones sòcies perquè els puguin revisar i explicar-los clarament a l’assemblea.
Aquesta comunicació prèvia afavoreix la transparència dintre de l’entitat, però també és fonamental per poder facilitar la votació.
Quan s’ha de fer?
El tancament i presentació de comptes s’ha de fer un cop a l’any. L’aprovació, generalment, es fa en l’assemblea general ordinària. El termini legal màxim d’aprovació és de sis mesos des de la data del tancament que estigui fixada en els estatuts de l’entitat.
La major part d’aquestes funcionen amb any natural, és a dir, de gener a desembre i, per tant, el termini seria fins el 30 de juny de l’any immediatament posterior. Però hi ha algunes associacions, com ara les de famílies d’alumnes o les entitats esportives, que poden tenir un altre calendari adient a la seva activitat, i que acaben en dates diferents. En cas que els estatuts no diguin res al respecte, la data de tancament serà el 31 de desembre.
Sis mesos és el màxim que marca la llei, però és possible que en els estatuts es marqui un termini inferior per a l’aprovació. Si és el cas, aquest serà el termini límit, ja que preval el que diguin els estatuts sempre que sigui inferior al màxim legal.
Quines dades s’han de presentar?
Per a optimitzar la transparència i que les persones sòcies tinguin una visió clara de la situació econòmica i financera de l’entitat, és recomanable presentar tant el compte de resultats com el balanç de situació:
- Compte de resultats: mostra els ingressos i despeses de l’exercici, detallant-ne les fonts d’obtenció dels ingressos i a quin tipus de despesa s’ha destinat.
- Balanç de situació: ofereix una imatge clara dels números de l’entitat i ajuda a comprendre la seva situació patrimonial, mostrant tot allò que es té (els actius) i tot allò que es deu (els passius), així com els fons socials acumulat de l’entitat.
És molt important que la junta sigui capaç de transmetre tota aquesta informació clarament i de manera accessible. D’aquesta manera, tothom podrà comprendre l’estat financer de l’entitat independentment del seu grau de coneixements en matèria econòmica, facilitant la participació informada i els vots s’exerciran entenent què es vota.