MCECC celebra la seva l’assemblea general i reclama més inversió institucional en el lleure educatiu
Comparteix
Durant la trobada, s’han establert les línies d’actuació per al 2025, així com el pressupost i el pla d’accions que marcaran el camí de l’organització per als pròxims anys.
Amb l’Institut Barri Besòs com a seu de la trobada, el Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC) ha celebrat aquest gener l’assemblea general ordinària. L'acte ha reunit a 277 responsables de 92 centres de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Andorra.
Com a punt de trobada anual, es plantegen nous debats entorn del lleure educatiu, la tasca dels centres d’esplai al llarg de l’any, i es fixen nous propòsits de cara al 2025. Algunes de les propostes destacades han estat l’ús de la cultura i la llengua catalana com a eina de cohesió social, potenciar la inclusió de persones amb necessitats especials de suport educatiu dins de l’equip de monitoratge, i la voluntat de fer xarxa amb altres entitats de lleure.
Els participants han subratllat la necessitat urgent d’un major suport institucional per garantir el futur del lleure educatiu, demanant més recursos i compromís per part de les administracions públiques. Durant l’assemblea s’ha validat la memòria d’activitats del 2024 i s’han recollit les noves propostes dins el pla d’accions del 2025, que té previst ser aprovat per l’assemblea, igual que el pressupost.
El jovent com a agent de canvi en els centres d’esplai
Dins d’una societat marcada per una crisi de valors, la presidenta de MCECC subratlla el paper del jovent com a agents de canvi, lamentant la seva falta de visibilitat i reconeixent el voluntariat com una eina social transformadora: “4.000 joves cada tarda eduquen infants de manera desinteressada en els centres d'esplai”.
La presidenta del Moviment valora la tasca dels esplais com a eixos socials que contribueixen en la formació d’infants i joves, educant en diversitat, ecologisme i els valors que caracteritzen el moviment d’entitats de lleure educatiu. D’altra banda, la directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya ha agraït la dedicació de les voluntàries de MCECC i reconegut la tasca educativa dels esplais com “l’escola de ciutadania que és l’educació en el lleure, que transmet valors com el compromís”.
Premis InnovAct: les idees més creatives i transformadores dels esplais
La jornada també ha inclòs l’entrega dels premis InnovAct, que reconeixen les activitats més innovadores dels centres d’esplai. El primer guardó ha estat per a l’esplai Abat Cassià, amb seu a Barcelona, per la seva activitat ’Qui soc davant d’un mirall?’
Aquesta activitat proposa als infants un recorregut pel barri de Gràcia amb un mapa de Barcelona, on, a cada mirall, l’equip de monitors i monitores els guia en una reflexió. Els temes tractats inclouen la percepció d’un mateix, la visió que en tenen els altres, l’expressió corporal i el foment de la dinàmica grupal.
😊 Avui a l'#AGOMCECC2025 hem celebrat els #PremisInnovAct amb les activitats més innovadores dels nostres esplais!
🥇 "Qui soc davant d'un mirall?" de l'esplai Abat Cassià
🥈 "#BlackFriday" de l'@EsplaiBoterut
🥉 "Els colors de l'UNO et guien als monitors" de @GEPVALLIRANA 👇 pic.twitter.com/XFXF6siJF4— Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (@esplaisMCECC) January 25, 2025
Afegeix un nou comentari