Àmbit de la notícia
Internacional

La Fundació Bayt al-Thaqafa compleix cinquanta anys: “Som tant o més necessàries que el dia que vam començar”

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Les Jornades Gatzara, que organitza la Fundació Bayt al-Thaqafa, són un punt de trobada i de reconeixement entre les diverses cultures.
    Les Jornades Gatzara, que organitza la Fundació Bayt al-Thaqafa, són un punt de trobada i de reconeixement entre les diverses cultures. Font: Josep Maria Sarrats.
  • La Fundació Bayt al-Thaqafa celebra 50 anys d’acollida i respostes comunitàries.
    La Fundació Bayt al-Thaqafa celebra 50 anys d’acollida i respostes comunitàries. Font: Fundació Bayt al-Thaqafa.
  • La Fundació treballa per construir una societat inclusiva on les persones migrants puguin exercir una ciutadania plena.
    La Fundació treballa per construir una societat inclusiva on les persones migrants puguin exercir una ciutadania plena. Font: Josep Maria Sarrats.

L’entitat celebra mig segle de dedicació a l’acollida i l’acompanyament de les persones migrades en un acte el 19 de novembre a la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona.

En àrab, bayt significa casa. Amb la vocació de construir una llar, fa cinquanta anys, la Teresa Losada va impulsar, juntament amb altres germanes franciscanes missioneres de Maria, el que avui és la Fundació Bayt al-Thaqafa: un espai segur, de confiança i escolta, en definitiva, una casa, per a les persones migrades que arribaven a Catalunya buscant un futur millor. D’aleshores ençà, milers de persones han rebut l’acollida, el suport i l’acompanyament de l’entitat, que avui consideren casa seva.

En aquests anys, la fundació ha crescut exponencialment i ha multiplicat el seu impacte gràcies a una capacitat de reinvenció i adaptació que les ha permès atendre de la millor manera les necessitats de les persones que ha acollit i acompanyat, afavorint la construcció d’una comunitat inclusiva i integradora. Des de l’entitat són conscients que  encara queda molta feina per fer, però cinquanta anys són per celebrar-los. Per això, la fundació commemorarà aquest aniversari tan especial en un gran acte el pròxim 19 de novembre a la Basílica Santa Maria del Mar de Barcelona.

Amb tot, i malgrat que des de l’entitat tenen ganes de celebrar la feina feta, no amaguen una doble lectura a l’hora de valorar aquestes cinc dècades d’acompanyament, acollida i comunitat, els pilars que guien la seva tasca. “Valorem molt positivament la feinada que hem fet al llarg de tants anys, però també sentim una certa tristor perquè, malauradament, som igual de necessàries o més que el dia que vam començar”, explica a Xarxanet la Soraya Ares, directora de la Fundació Bayt al-Thaqafa. 

Una part molt destacada de l’esdeveniment del 19 de novembre, sota el nom ‘Diàleg i acollida: models per a la transformació social’, se centrarà a reconèixer i posar en valor el llegat de la Teresa Losada, fundadora de l’entitat, que va dedicar la seva vida a promoure el diàleg i la trobada entre cultures, posant l’accent en la preservació de la identitat individual i col·lectiva. 

“Avui, la Teresa continua sent la nostra guia”, assegura Ares, qui destaca la visió pionera de la fundadora de Bayt al-Thaqafa, que el 1974, quan no era gens evident, ja defensava valors que avui en dia són més presents en els discursos, com el reconeixement dels drets de totes les persones, simplement pel fet de ser-ho. 

Losada, remarca la directora de la fundació, també va posar l'accent en la interculturalitat, emfatitzant el fet que totes les persones tenen un bagatge que ha de ser valorat i és fonamental per a la cohesió d'una societat diversa. “A més, va insistir en el concepte d’acollida com una relació bidireccional, en què tant la societat com la persona acollida han d'estar disposades a transformar-se mútuament, amb un diàleg respectuós i igualitari”, afegeix la Soraya Ares.

L’espai on se celebrarà l’acte, la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, tampoc és casual, atès que allà l’entitat va habilitar el primer oratori musulmà de la capital catalana. La comunitat Bayt reafirmarà el seu compromís amb l’acollida i reconeixerà la tasca de totes les persones que s’han implicat en la reivindicació de drets i la participació política i social de les persones migrades. També s’aprofundirà en els diferents models d’acollida de la mà de referents locals i internacionals en l’àmbit social, acadèmic i religiós.

Precisament, l’acollida és un dels eixos vertebradors de l’actuació de la fundació. En aquest sentit, la Soraya Ares creu que els reptes que ens interpel·len en aquest àmbit no han canviat tant respecte als que teníem abans. “Plantejar-nos una acollida des d'una perspectiva assimilacionista en què la persona nouvinguda ha d'adaptar-se a les nostres regles no és real; al cap i a la fi, el diàleg i l’acollida requereixen deconstruir imaginaris i estereotips, i alhora estar disposats a deixar-nos transformar, i això implica una actitud oberta cap a l’altre i cap a un mateix”.

Un acte de celebració, reflexió i diàleg 

La jornada del 19 de novembre començarà a les 18 h amb una benvinguda institucional a càrrec de figures destacades com Salvador Pié-Ninot, rector de la Basílica de Santa Maria del Mar; i Soraya Ares, directora de l'entitat, entre d’altres. 

A continuació, es presentarà un vídeo commemoratiu que repassa els testimonis de persones vinculades a Bayt al-Thaqafa, destacant la figura de la seva fundadora, Teresa Losada, i el compromís de l'entitat amb la diversitat.

Després, l’antropòleg Rafael Crespo oferirà una conferència sobre els valors fundacionals de Losada i l'evolució de les polítiques d’acollida. La taula rodona ‘Diàleg i acollida: models per a la transformació social’, serà un dels moments àlgids de l'esdeveniment i comptarà amb la participació de persones expertes que debatran sobre els reptes actuals de l'acollida i els drets de les persones migrants. 

L’actuació musical de Burruezo & Nur Camerata tancarà la jornada amb la seva fusió d’influències culturals. La Isabel Álvarez, germana Franciscana Missionera de Maria, i el Quim Erra, germà de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, intervindran a la cloenda de l’acte.

Amb la vista posada en el futur, però també tenint molt en compte la feina feta i els valors que els va llegar la seva fundadora, des de Bayt al-Thaqafa reivindiquen que, malgrat els avenços aconseguits, són tan necessàries com el dia que van començar atès que la tasca per facilitar l’accés a drets de les persones migrades continua sent del tot imprescindible. 

"Ens agradaria deixar de fer tots els programes d'accés a drets i centrar-nos més en la cohesió social, el diàleg intercultural i la vertebració d'una societat diversa", explica Soraya Ares, qui alerta que els discursos actuals no sempre avancen en la direcció de protegir els drets de les persones, sinó que sovint van més en la línia “d'esborrar drets a determinades veïnes dels nostres barris que no avançar en drets per a aquestes persones.

Així, en aquest acte de celebració del seu mig segle d'història, la Fundació Bayt al-Thaqafa vol posar en relleu la necessitat de continuar treballant per un futur més equitatiu i acollidor per a les persones migrades i reafirmar el seu compromís amb una acollida basada en els drets humans, la dignitat i la solidaritat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari