Més d’un centenar d’entitats exigeixen prohibir l’estacionament de motos a les voreres
Comparteix
La campanya ‘Recuperem les voreres’ demana incloure la prohibició a la nova ordenança de circulació per treure les motos de les voreres i acabar amb un problema endèmic a Barcelona.
Recuperar l’espai públic per a les vianants, limitar el trànsit motoritzat i fomentar la mobilitat sostenible haurien de ser una prioritat assenyalada en vermell per a qualsevol ciutat alineada amb les polítiques per fer front a l’emergència climàtica i la contaminació que impacta sobre el benestar del planeta, la salut i la seguretat de les persones.
En un escenari com l’actual, en què la petjada del canvi climàtic és cada cop més extrema i devastadora, qualsevol pas enrere o inacció és una temeritat i un greu retrocés en la qualitat de vida de les persones. Si posem el focus en l’aire que respirem a les ciutats, totes les evidències científiques certifiquen l’impacte negatiu sobre la salut de la ciutadania que provoca el trànsit motoritzat i subratllen la necessitat de desincentivar l’ús del vehicle privat, així com afavorir mitjans de transport sostenibles.
Sense anar més lluny, només a Barcelona, l'incompliment de les recomanacions internacionals en matèria de contaminació atmosfèrica, soroll, calor i accés a espais verds s'associa amb més d’un miler de morts anuals, segons indica un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Pel que fa a la sinistralitat, els accidents de trànsit provoquen més de vint víctimes mortals i 200 persones ferides cada any a la capital catalana, d’acord amb el balanç de l’Ajuntament.
Amb totes aquestes dades i evidències sobre la taula, convé deixar de banda la permissivitat i no ser complaent amb situacions que agreugen el problema. En aquest sentit, més d’un centenar d’entitats de la ciutat adherides a la campanya ‘Recuperem les voreres’ proposen a l’Ajuntament de Barcelona que la nova Ordenança de Circulació de Vehicles i Vianants, que el consistori té previst modificar i aprovar les pròximes setmanes, inclogui la prohibició d’estacionar motos a les voreres. Una mesura, asseguren, que genera “un ampli consens social” entre la ciutadania.
Més de vint anys d’incompliments
La reivindicació per baixar les motos de les voreres ve de lluny i és un problema endèmic que la ciutat arrossega des de fa anys. Tot i que la llei estatal sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària prohibeix l'aparcament de vehicles de motor a les voreres, l’Ordenança municipal de circulació de vianants i de vehicles sí que ho permet, sempre que es compleixin determinades condicions.
“Fa més de vint anys que existeix l’Ordenança i s’està infringint des de l’inici, perquè la normativa té uns certs grisos que s’aprofiten per persistir amb els incompliments”, assegura el Marc Hurtado, de Revolta Escolar, qui posa el focus en “la permissivitat de l’Ajuntament i de la Guàrdia Urbana, màxims responsables que no es compleixi la normativa”.
Tal com apunten les entitats, cada dia hi ha unes 90.000 motos i ciclomotors que estacionen a les voreres, incomplint la normativa, ocupant uns 260.000 metres quadrats d’espai públic i creant situacions de risc. Hurtado subratlla que la majoria de motos que estacionen a les voreres hi accedeixen circulant, una pràctica prohibida que posa en risc persones amb mobilitat reduïda, problemes de visibilitat o infants, entre altres col·lectius.
Un estudi impulsat fa un parell d’anys per les entitats Catalunya Camina i Eixample Respira va analitzar l’aparcament de les motos a Barcelona i va concloure que més del 84% de les motos estacionades a la vorera –o el que és el mateix, 3.200 de 3.600– estan mal aparcades i suposen “una barrera arquitectònica que impedeix i limita la mobilitat dels vianants, fins i tot en carrers de plataforma única”. Així mateix, als carrers examinats de la ciutat, hi havia una moto mal aparcada cada 7,9 metres.
En les últimes dues dècades, els intents de l’Ajuntament i la Guàrdia Urbana per fer complir la normativa i alliberar les voreres han estat infructuosos. Les campanyes informatives que s’han fet des del consistori –mancades d’ambició i amb resultats poc efectius, segons les entitats– no han solucionat el problema.
Recordeu que tampoc es podrà aparcar al voltant de les escoles 🏫🛵❌
Recordeu 👮♀👮♂️que podeu sancionar les infraccions, no fer-ho és omitir la vostra feina i el dret dels vianants 💳#RecuperemLesVoreres https://t.co/LEFBjSRfKi— Revolta Escolar Cat (@RevoltaEscolar) November 17, 2024
“La permissivitat amb els incompliments demostra que no hi ha un compromís real, ni d’aquest govern municipal ni de cap altre en els últims vint anys, a l’hora d’acabar amb aquest problema”, diu Hurtado, qui insta a aprofitar l’oportunitat que suposa el canvi de l’Ordenança previst per als pròxims mesos per fer una normativa clara i treure les motos de les voreres d’una vegada. “Seria molt fàcil protegir el 100% de les vianants, però l’única manera de fer-ho és amb voluntat política”.
Això mateix ja es va fer amb els cotxes fa trenta anys, quan era habitual que aparquessin a les voreres. “Si avui veiem un cotxe en una vorera, oi que ens espantem? Doncs nosaltres esperem que arribi el dia en què passi el mateix amb les motos”, afirma Hurtado.
L’increment de places d’aparcament a la calçada no ha solucionat el problema
La indisciplina de les motoristes pel que fa a l’estacionament a les voreres tampoc s’ha resolt amb l’increment progressiu de noves places d’aparcament a la calçada, que han augmentat en unes 20.000 des del 2016 i avui són més de 80.000. Per a les entitats, és evident que aquesta solució no ha funcionat: “Les places d’aparcament en calçada s’han multiplicat per quatre i el percentatge d’incompliments, segons les dades del propi consistori, és el mateix”, recorda el membre de Revolta Escolar, una de les entitats impulsores de la campanya.
Tot i aquesta evidència, tots els grups municipals es mantenen en la postura que és necessari crear més places d’estacionament per a motos a calçada, remarquen les entitats, alhora que lamenten que aquests espais a calçada s’estan desplegant sense prendre mesures efectives per a la prohibició de l’aparcament en vorera. En aquest sentit, Hurtado reclama més sancions, “atès que actualment no arriben ni a l’1% per a les motos que infringeixen les normes”.
Igualment, des del moviment ‘Recuperem les voreres’ expressen la seva preocupació per les declaracions dels grups polítics, que han manifestat la voluntat de restringir –per tant, no prohibir–, i només de manera limitada, l’estacionament de motos a les voreres al voltant dels centres educatius i sanitaris, “mantenint aquesta situació d’irregularitat a la resta de la ciutat”.
Voluntat política per fer una ciutat més segura i saludable
Un dels punts centrals de la reivindicació és la distribució de l'espai públic a Barcelona, que evidencia greus desigualtats: “No té cap sentit que les motos i els cotxes, que representen un 20% del total de la mobilitat a Barcelona i ja ocupen prop del 60% de l’espai públic, també tinguin via lliure per ocupar part del 40% restant aparcant a les voreres”, remarca l’activista, qui apunta al lobby del motor com un dels principals focus de resistència al canvi i posa de manifest la incoherència de la classe política, “que es deu al 100% de la ciutadania i es resisteix a tirar endavant una normativa que beneficiaria totes les persones en termes de salut i seguretat”.
D’aquesta manera, el més d’un centenar d’entitats que s’apleguen en la iniciativa ‘Recuperem les voreres’ reclamen al govern municipal que inclogui la prohibició d’estacionar motos a les voreres en la modificació de l’Ordenança de circulació de vianants i vehicles; i demanen a la resta de grups municipals que compleixin el seu compromís de donar suport al canvi de normativa que reculli la prohibició. Per preparar l'administració i les usuàries per al canvi, proposen que s’estableixi una moratòria d’un any en l’aplicació de la prohibició.
En definitiva, es tracta de prendre mesures que vagin en la línia de retornar a les vianants l’espai que els pertoca i vetllar perquè es mantinguin i conservin itineraris accessibles per fer una ciutat més amable i saludable per a la ciutadania, que se situï en primera línia d’acció contra l’emergència climàtica. “En ple 2024, no pot ser que les persones que viuen en una ciutat avançada com se suposa que és Barcelona estiguin exposades a aquesta situació”, conclou el membre de Revolta Escolar.
Afegeix un nou comentari