Sergio Rodríguez: "Qui pensi que no hi ha un problema amb l’habitatge és directament negacionista"
Comparteix
Actualment, la Fundació Habitatge Social gestiona 460 pisos en règim de lloguer ‘molt social’.
L’accés a l’habitatge és una de les problemàtiques socials que més està afectant la ciutadania de Catalunya en els darrers anys i, malauradament, la impossibilitat de viure en condicions dignes és un problema que no entén de perfils socials, sinó que afecta tant joves, com a famílies, passant per persones migrades i amb menors a càrrec.
En aquest context, la Fundació Habitatge Social fa una aposta pels pisos en règim de lloguer ‘molt social’ per poder atendre famílies i donar-los, no només un habitatge, sinó un full de ruta cap a l’autosuficiència.
L’any passat, per exemple, l’entitat va atendre 1.750 persones i va signar el 88% dels seus contractes de lloguer amb dones. Per saber més sobre la tasca de la Fundació n’hem parlat amb el seu director, el Sergio Rodríguez.
Quina és la tasca de la Fundació Habitatge Social?
Nosaltres, a la Fundació Habitatge Social, el que fem és oferir un projecte d'inserció social per a persones que estan en risc d'exclusió residencial. I això ho fem mitjançant un habitatge que oferim a un preu de lloguer social, que pot anar de 25 a 280 euros mensuals i posant un educador que ajuda la família a treballar els objectius que li impedeixen viure autònomament en aquest moment.
L'objectiu és que, a mitjà o llarg termini, la família acabi sortint de l'habitatge i pugui anar a viure a un habitatge o de mercat o de lloguer de protecció oficial.
📣1.750 persones, 476 famílies, 461 habitatges ... aquestes dades i més, els nostres projectes, les victòries de les famílies... a la nostra #memòria23 pic.twitter.com/CkAUZiV1kg
— HabitatgeSocial.Org 🏘️ (@f_habitatge) August 7, 2024
En quin context neix l’entitat?
La Fundació va néixer l’estiu de l’any 1990, impulsada per Càritas de Barcelona. En aquell moment, evidentment, no hi havia la crisi d'habitatge que tenim ara, però ja es detectava que, en alguns casos, era necessari treballar el tema de l'habitatge per poder ajudar les persones i les famílies a tirar endavant.
En aquell moment es tractaven casos en què la gent potser no tenia feina o tenia certes mancances, però el problema principal era que no tenien habitatge o un habitatge estable. I amb aquest motiu, Càritas i un grup de persones properes a l’entitat, constitueixen la Fundació Habitatge Social.
Quin és el ‘projecte estrella’ de la Fundació?
El nostre projecte de base, aquell que és més transversal, és el projecte ‘OIKOS’, que consisteix en un acompanyament que fem a les persones i famílies que viuen als pisos de la Fundació centrat a potenciar tots els elements que permeten que una persona o una família pugui anar treballant la seva autonomia, generar prou ingressos per poder viure pel seu compte i no necessitar un acompanyament.
Aleshores, a través d’aquest projecte, es treballen quins són els objectius que s’han d’establir amb les persones que atenem per poder tirar endavant. I tota la feina se centra en diverses dimensions de la vida de les persones, que van des de l'accés digital, la feina, la situació econòmica, l'ús de l'habitatge, la salut, les relacions amb l'entorn, les relacions amb la família, etc. ‘OIKOS’ és com una espècie de vestit fet a mida per cada persona o família que atenem que es va revisant i actualitzant cada sis mesos.
Amb quin perfil de persones treballeu a la Fundació?
Nosaltres fem una aposta per famílies amb menors a càrrec. Aquest és el perfil bàsic que, després, té moltes particularitats perquè poden ser persones que han vingut refugiades d'altres països, en algun cas hi ha una persona que té una discapacitat... Cada cas és un món, però la base és la dificultat de mantenir un habitatge.
Per què és important, a escala social, prendre consciència de l’actual problema de l’habitatge?
En aquest moment, qui pensi que no hi ha un problema amb l’habitatge és directament negacionista. De fet, hi ha un problema principalment econòmic que és que, a Catalunya, fa dècades que posem diners a fer habitatges de protecció oficial de compra i està calculat que, en uns vuit anys, pràcticament no quedaran cap d’aquests habitatges de protecció oficial de compra i s’haurà de tornar a invertir.
D’altra banda, a Catalunya i a Espanya, el parc d'habitatges de lloguer social es mou entre l'1,5 i el 2% del parc d'habitatges global. Això vol dir que tenim un parell de dècades al davant en què s'ha d'invertir a fer habitatge de protecció oficial de lloguer, perquè ja hem vist la situació del de compra. I anar, mentrestant, adoptant altres mesures perquè el mercat de lloguer en aquest moment està desbocat i tenim una feina dura a sobre i això necessita un acord general dels partits polítics i dels agents socials, sinó no anirem en lloc.
Vols conèixer les avantatges de cedir un #habitatge a una entitat social?
Consulta el manual que t'hem preparat: https://t.co/SlWsVar52L
I si tens dubtes o ens vols conèixer millor contacta amb nosaltres:
☎️ 933 027 197
📩 patrimoni@habitatgesocial.org pic.twitter.com/wNqIO8wbvq— HabitatgeSocial.Org 🏘️ (@f_habitatge) November 15, 2024
Cap a on avança ara el futur de la Fundació Habitatge Social?
Nosaltres, aquests últims dos anys, hem començat un projecte d'eficiència energètica i de treballar la pobresa energètica. Aleshores vam començar un projecte pilot posant sensors de temperatura, humitat i CO₂ a algunes de les llars i això ens permet fer un estudi de les condicions que tenen les famílies.
En alguns casos hem detectat persones que no tenen les condicions de recursos econòmics i aquí estem treballant, per exemple, per donar-los informació de com mantenir la llar en bones condicions de temperatura amb un mínim de despesa. Aquest és un projecte que vam començar fa un any i mig gràcies a un premi que ens va donar Leroy Merlin i estem intentant mantenir-lo i ampliar-lo per poder anar fent aquest estudi de tots els habitatges que tenim.
Afegeix un nou comentari