Descobreix l’'ecoweb' i redueix l’impacte ambiental de la teva pàgina web
Comparteix
Les ecowebs són pàgines optimitzades, més lleugeres, amb menys temps de càrrega i que s’allotgen a servidors que funcionen amb energies renovables.
Sabies que si Internet fos un país seria el quart més contaminant del món? La infraestructura digital que fa possible internet — des de les grans xarxes de telecomunicacions fins als centres de dades — té un cost ambiental significatiu, especialment pel que fa al consum d'energia i les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Es calcula que el 4% del consum total d’energia mundial i el 3% de les emissions globals de CO2 corresponen a la indústria digital.
Conscients d’aquesta realitat, L’Apòstrof i Jamgo, dues cooperatives expertes en comunicació i desenvolupament web, han desenvolupat el projecte 'Ecoweb', amb l’objectiu d’investigar al voltant de la petjada de carboni digital i oferir alternatives més sostenibles als webs actuals.
En aquest recurs de Xarxanet trobareu consells perquè les vostres organitzacions se sumin a la construcció d’un Internet més verd!
'Ecoweb', una aposta per un futur digital més sostenible
Una 'ecoweb' és una versió més sostenible, ètica i respectuosa amb el medi ambient d’una pàgina web. En la seva creació i desenvolupament es prioritza la responsabilitat ambiental amb l’objectiu de reduir el seu impacte pel que fa al consum energètic, les emissions de CO2 i el malbaratament de recursos.
Entre les seves característiques trobem:
- L'ús de servidors amb energies renovables i tecnologies d'eficiència energètica per minimitzar el consum i les emissions de carboni.
- L'optimització del temps de càrrega de les pàgines web per reduir l'energia consumida.
- La creació de pàgines més lleugeres a partir de l'ús d'imatges comprimides, codi optimitzat i menor ús de recursos per reduir la quantitat de dades que cal transferir.
- Reducció de la quantitat de vídeos i fotos, prioritzant les webs estàtiques, de disseny clar i que només contenen fotos i vídeos quan són imprescindibles.
Consells per reduir la petjada de carboni digital
En el marc del projecte 'Ecoweb', L’Apòstrof i Jamgo també impulsen una campanya de sensibilització contra la contaminació digital. L’acció incorpora dades i comparacions, així com una sèrie de consells i bones pràctiques per reduir la petjada de carboni digital en l’entorn web, l’enviament de correus electrònics, l’ús de plataformes en estríming i les xarxes socials.
Per exemple, pel que fa a la navegació web, es recomana tancar les pestanyes que no estem utilitzant, prioritzar la connexió a través de xarxes Wifi enlloc de dades mòbils, configurar el mode fosc per la navegació o baixar el contingut que fem servir habitualment sempre que sigui possible.
En el cas de l’ús del correu electrònic, les recomanacions passen per evitar l’enviament d’arxius pesats, esborrar els correus electrònics que ja no necessitem, reduir l’enviament de correus innecessaris o cancel·lar la subscripció a butlletins que no llegim, entre d’altres. També es suggereix fer servir l’opció 'Respondre a tots' només si cal, ja que els correus electrònics contaminen de forma proporcional al nombre de persones destinatàries.
Segons un estudi de la Universitat d'Oxford, el 'streaming' o retransmissió en directe de vídeo representa aproximadament 60% del trànsit global de dades i genera 300 milions de tones de CO2 anuals, el que representa al voltant del 1% de les emissions globals de CO2. Per reduir aquest impacte, des del projecte 'Ecoweb' es recomana descarregar el contingut si es preveu veure’l o escoltar-lo en línia diverses vegades, reduir la qualitat de reproducció del vídeo sempre que sigui possible, apagar la funció de reproducció automàtica per evitar mirar contingut sense voler o triar plataformes sostenibles.
Avalua l’impacte de la teva pàgina web
Per facilitar l’avaluació de l’impacte ambiental de les pàgines webs existents, Jamgo i L’Apòstrof han desenvolupat Verdi 1.0, un programa executable, fet amb codi lliure, que analitza el consum d’energia d’una pàgina web. L’aplicació elabora també un breu informe dels seus resultats i dona consells sobre com disminuir aquest impacte.