El Nadal de caus i esplais: compromís solidari i suport comunitari
Comparteix
Les activitats solidàries organitzades pels caus i esplais durant l’època de Nadal reflecteixen els valors de servei, convivència i compromís, mobilitzant les comunitats per crear xarxes de suport i fomentant la cohesió social.
Per a moltes entitats, el mes de desembre i les dates assenyalades són sinònim de compromís i valors compartits. Els caus i els esplais, com a entitats profundament arrelades a les seves comunitats, juguen un paper essencial. Organitzen activitats que no només contribueixen a fer d’aquestes festes una època més especial, sinó que també fomenten la participació i la solidaritat entre infants, joves i famílies. Aquestes iniciatives reflecteixen els valors que treballen dia a dia: servei, convivència i suport mutu.
És per això que per a l'associacionisme educatiu, de base voluntària i comunitària, és un moment de gran activitat. Malgrat posar en pausa en molts casos l’activitat ordinària del cap de setmana, la seva tasca no s’atura. Moltes organitzen encara sortides i campaments d’hivern. Per a altres és un moment clau per fer activitats que els permetin algun tipus de retribució per empenyer endavant projectes de curs amb infants i joves. Però també és època de reflexió, de mirar al voltant i valorar on som i cap on avancem com a societat.
Posant la mirada en una de les catàstrofes més recents i properes, moltes activitats de suport comunitari centren esforços a recaptar fons per a les persones afectades per la dana del País Valencià. Si bé és cert que l’impacte va ser immediat i va generar una resposta ràpida per part de la comunitat, l’associacionisme educatiu coincideix que encara queda feina per fer, especialment en l'àmbit de la reconstrucció i el suport emocional a les persones damnificades.
En aquest context, l’Agrupament Escolta i Guia Sant Esteve de Granollers, aprofitant l’època de festivitat, ha organitzat un berenar solidari i un sorteig d'una panera amb l'objectiu de recaptar fons per a ajudar les víctimes de la dana. La iniciativa ha sortit d’un dels grups d’infants i joves de l’agrupament, que s’han posat en contacte amb l’Ateneu Popular La Malgirbada, qui els va fer una xerrada formativa i amb qui van decidir col·laborar.
Joana Galera, cap de l’agrupament granollerí explica que el projecte surt a partir d’una activitat de sensibilització que van fer sobre la catàstrofe: “vam fer una dinàmica amb els infants de la unitat i els vam preguntar: què creieu que podríem fer al respecte?”. De seguida es van posar d'acord. A partir d’aquí van veure que tenien molt poc temps per organitzar-ho bé i van decidir aprofitar el mes de desembre per a preparar-ho tot. “Tot el que recaptem es destinarà a la compra de maquinària gran per ajudar en les tasques de reconstrucció”, assenyala Galera.
"Nadal és època de reflexió, de mirar al voltant i valorar on som i cap on avancem com a societat".
Vincles i tradicions per fer comunitat
D’altres iniciatives es repeteixen cada any, es tornen tradicions que passen de generació en generació. Com és el cas del sopar solidari al barri del Clot de Barcelona que organitza el Centre d’Esplai Lluís Maria Chanut, vinculat a la comunitat cristiana de Sant Pere Claver i a Càritas Diocesana, que treballa amb infants en risc d’exclusió social al barri de Sant Roc de Badalona. Aquesta entitat organitza cada any aquest àpat solidari de Nadal, una iniciativa que combina el suport comunitari amb l’esperit festiu, oferint un espai de trobada i suport per a les famílies vinculades a la comunitat.
Maria Pujol, monitora del centre d’esplai explica que el sopar s’emmarca amb una jornada solidària dins de la comunitat de Sant Pere Claver: “primer, es fa una eucaristia de l’Advent; després, un concert de gòspel i, finalment, fem el sopar solidari”. Pujol recalca que els diners del sopar són per cobrir les despeses d'aquest, i la recollida de material que organitzen els servirà per poder continuar fent la seva activitat al barri de Sant Roc. “El concert de gòspel recapta diners per a entitats externes, i aquest any es destinen a les persones afectades per la dana de València”, explica Pujol.
Una altra activitat que s’organitza a pobles d’arreu és la cavalcada de Reis, un acte que sol ser organitzat per associacions locals, que impliquen a tota la comunitat en la preparació i l’execució d'aquestes celebracions, creant un ambient de complicitat i suport.
Així ho fan, per exemple, l’Agrupament Escolta Montnegre al municipi de Calella, i també l’Agrupament Escolta i Guia La Claca, de Cassà de la Selva. Ambdues entitats participen en la tasca de fer de patges i Reis Mags. Aquesta tradició consisteix a repartir regals porta a porta, portant la il·lusió de Nadal directament a les llars.
Un exemple destacat és el projecte ‘La Nit Màgica’, organitzada pel cau de Cassà de la Selva. Inicialment, aquesta activitat es va crear per part de l’ajuntament del municipi per atendre famílies amb impediments per participar a les activitats de la vila, però amb l’ajuda de La Claca es va poder expandir per arribar a totes les famílies que ho sol·liciten. El jovent de l’agrupament, a partir dels catorze anys i endavant, participen en la cavalcada del poble i després s’organitzen per repartir regals personalitzats a les llars.
Aquesta tasca s’ha convertit en una tradició esperada i celebrada a la comunitat. “Fa aproximadament tretze anys que es porta a terme aquesta activitat”, explica una cap de l’argupament, i afegeix: “ens reunim al cau, ens distribuïm en cotxes, truquem a les famílies quan estem a punt d’arribar, i recollim els regals preparats per repartir-los als infants de cada casa”.
Solidaritat més enllà del Nadal
Altres activitats de caràcter solidari no vinculades amb Nadal, com les organitzades per l'Esplai Gaspar, també reflecteixen l'esperit de col·laboració i ajut a la comunitat. Aquest any, l’activitat nadalenca de l’esplai es va celebrar el 14 de desembre, amb una invitació a infants i joves per participar en activitats lúdiques mentre es recaptaven fons per a La Marató de TV3, enguany dedicada a les malalties respiratòries.
En la mateixa línia, a l’Agrupament Escolta i Guia Agramunt, l’Esplai Sió i el Centre Excursionista d’Agramunt també fan sentir el compromís solidari amb una caminada anual a benefici de La Marató. "Enguany és la tretzena edició d'una activitat oberta a tothom", explica l’equip de caps del cau d’Agramunt.
La ruta, d’entre set i vuit quilòmetres, és apta per a totes les edats, i cada edició es fa a un poble proper diferent per evitar la rutina. "Com cada any, es llegeix un manifest relacionat amb el tema central i es comparteix un esmorzar", expliquen caps de l'agrupament. A més, aquest any han decidit fer un pas més enllà i dissenyar dinàmiques educatives sobre malalties respiratòries per als centres escolars del poble.
"Al llarg de tot l’any, els caus i esplais continuen generant espais d’aprenentatge, convivència i solidaritat".
Caus i esplais, escoles de ciutadania
Les accions solidàries que organitza l'associacionisme educatiu durant per l’època de Nadal són molt més que activitats puntuals: són exemples vius de com l'educació en el lleure de base voluntària pot mobilitzar comunitats senceres en favor d’un món més just i cohesionat. Aquestes iniciatives, tant si són projectes de suport puntuals com si s'han convertit en tradicions arrelades al territori, reflecteixen l'esperit de servei i el compromís que defineix el seu dia a dia.
Al llarg de tot l’any, els caus i esplais continuen generant espais d’aprenentatge, convivència i solidaritat, demostrant que l’educació en valors és una eina poderosa per fer transformació social. A través d’aquestes accions, petites o grans, cada agrupament i esplai esdevé un motor de canvi local, que inspira i transforma.
Afegeix un nou comentari