Àmbit de la notícia
Social

Clara Jorge: "Actualment es percep un augment en la mobilització política del jovent sahrauí”

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Alba Monclús
  • Una de les activitats de sensibilització que du a terme l'entitat és la participació en la programació de l'Associa’t, l'espai associatiu de les Festes de la Mercè.
    Una de les activitats de sensibilització que du a terme l'entitat és la participació en la programació de l'Associa’t, l'espai associatiu de les Festes de la Mercè. Font: Sàhara Dempeus

Xerrem amb l’associació juvenil Sàhara Dempeus dies abans de la seva visita als campaments de Tindouf en un projecte compartit amb Servei Civil Internacional i Ràdio Nacional Sahrauí.

En l’any en què es compleix mig segle de resistència sahrauí, parlem amb l’entitat juvenil Sàhara Dempeus per conèixer la seva trajectòria així com la situació actual als campaments sahrauís. Tot això, coincidint amb la seva participació en un projecte amb Servei Civil Internacional (SCI) i Ràdio Nacional Sahrauí (RNS) amb l’objectiu de contribuir a trencar el bloqueig informatiu i el silenci mediàtic al voltant d'aquest conflicte a través de la ràdio.

Des que es va constituir a Barcelona l’any 2018, Sàhara Dempeus treballa per enfortir els vincles de solidaritat entre Catalunya i el moviment de resistència sahrauí, esdevenint un referent en l’activisme juvenil en aquest àmbit.

Ens hi endinsem de la mà d’una de les seves membres, Clara Jorge, que porta des dels inicis de l’entitat implicada en tasques de sensibilització i incidència política.

D’on neix l’impuls de crear l'entitat?

L’entitat com a tal es constitueix l’any 2018, però sorgeix d’un grup de treball del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) que ja es trobava de forma regular per un projecte al voltant del Sàhara Occidental.

Quins són els objectius principals?

Sobretot el de sensibilitzar sobre la situació de la població sahrauí i fer incidència política en aquesta mateixa línia. En alguns moments, quan hi ha hagut l’Intergrup per la Pau i la Llibertat amb el Sàhara Occidental al Parlament de Catalunya, hem pogut incidir més en aquest aspecte, però depèn una mica del moment polític i si hi ha voluntat o no de posar el focus en el conflicte del Sàhara Occidental.

I en l'àmbit de la sensibilització, en quin tipus d’activitats us podem veure?

Sempre hem aprofitat els espais que ens faciliten per introduir el tema del Sàhara. Per exemple a l’Associa’t a la festa, l’espai associatiu de les festes de La Mercè, preparem any rere any una sèrie d’activitats de divulgació. També ens mobilitzem per dates assenyalades en el calendari sahrauí, com per exemple el 27 de febrer pel Dia Nacional.

A més a més, hi ha hagut accions puntuals més concretes com l’organització del Congrés juvenil català per a la llibertat del Sàhara Occidental, Xabiba desperta, o un projecte de recerca als campaments sobre mobilització juvenil l’any 2019.

I que se n’extreu d’aquest últim? Com hem d’imaginar en l'àmbit de l'associacionisme el col·lectiu de joves sahrauís?

Bé, aquesta recerca es va fer abans de la pandèmica i abans que tornés la guerra, cosa que va transformar la realitat social. És per això que agafar com a referència aquesta recerca no és del tot vàlid. Més enllà d’això, sí que actualment es percep un augment en la mobilització política del jovent sahrauí que es tradueix en una participació del 90% que és gairebé un somni.

Tot i això, no hem d’oblidar que hi ha un èxode força significatiu de joves que marxen dels campaments a la recerca d'oportunitats més enllà de les dunes.  

Des de Sàhara Dempeus, juntament amb Servei Civil Internacional (SCI) esteu preparant una visita als campaments de Tindouf per aquest mes d’abril. Expliqueu-nos una mica on s’emmarca aquesta visita.

S’emmarca en un projecte en col·laboració amb la Ràdio Nacional Sahrauí (RNS), concretament amb Dones per la Llibertat, que és un pòdcast que porta un parell d'anys en emissió. Va sorgir l’oportunitat de conèixer-nos i vincular-nos-hi a partir del periodisme i veure com treballar conjuntament i com donar a conèixer tota aquesta feina més enllà de les fronteres dels campaments.

Aquesta ràdio va néixer als anys setanta, però s’ha aconseguit reinventar com un mitjà per i per als joves. A través del format del pòdcast s’han organitzat per donar protagonisme a veus joves amb nous discursos i un relat alineat amb la situació actual.

Han sabut donar-li la volta a la ràdio que escoltaven els seus avis i àvies.

Sí, i també demostrar que hi ha iniciatives que es poden crear des del no-res i que poden traspassar fronteres. No només perquè el pòdcast de Dones per la llibertat es pot escoltar des de tot arreu sinó perquè, a més, vindran a Barcelona pròximament a gravar algun episodi en el marc d’aquest projecte que comentàvem.

I entenc que és molt important aquesta idea de fer-se escoltar, no?

Sí, exacte. És una forma d’enriquir aquest esperit de lluita i fer que el poble sahrauí no es senti sol en aquests gairebé cinquanta anys de desplaçament.

Quins són els reptes que teniu al davant com a entitat?

Estem en un moment de repensar-nos i veure cap on volem anar. La dispersió territorial entre les membres de l’entitat i la manca de relleu ens està restant capacitat per poder estar presents en més accions. El projecte amb SCI i RNS ens està donant una treva per veure com ens organitzem des de la distància i també cap on hem de continuar caminant.

Fem des d’aquí una crida per totes aquelles persones o entitats que vulguin involucrar-se?

Com més persones estiguin involucrades, més sentit tindrà aquest projecte i més impacte aconseguirem tant en la societat occidental com en la mateixa societat sahrauí i podrem garantir, a més, la continuïtat de la feina feta pel Sàhara Dempeus més enllà del 2016. També pot ser molt interessant explorar aliances amb altres entitats, com estem fent amb SCI, i veure com podem incorporar la causa sahrauí a l’organització o projecte. Benvingut tot el que vingui, ens trobaran amb els braços oberts.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari