Comuniquem o ho intentem? Les entitats davant el repte de la comunicació
Comparteix
El 8 i 9 de juliol la Fundació Josep Pla i Empordà Digital van organitzar un seminari de comunicació, on experts del món de la comunicació i la publicitat van compartir amb els i les participants consells i idees per millorar la difusió de les activitats organitzades des de les administracions locals i les entitats sense afany de lucre.
Una cinquantena de professionals de l’administració pública, empreses, estudiants i entitats van participar al seminari amb la intenció de millorar la seva competència comunicativa aprenent noves eines de difusió.
Web 2.0: Interactuem!
Pràcticament tots els experts i expertes que hi van participar van estar d'acord en què les entitats i administracions han d'aprofitar les oportunitats que ofereixen les eines 2.0 i la comunicació horitzontal per ser més obertes, accessibles i establir relacions i intercanvis reals amb els usuaris/àries. De tota manera, la incorporació a la web 2.0 no es pot fer a la babalà, sinó d'una manera meditada, pensant bé quines eines ens poden ajudar a assolir els nostres objectius i definint com fer-les servir.
Pau Montero, cap tècnic d'iMente, va destacar que les eines 2.0 requereixen menys serveis tècnic i, per tant, les entitats poden destinar més esforços a la creació de continguts. Va explicar que la reputació digital d'una entitat es constitueix a través de la seva plana web, els espais de la web 2.0 que tingui i allò que no pot controlar, és a dir, tot allò que diuen altres persones/entitats sobre ella a la xarxa.
Comunicació eficaç: Tenir clar qui som i a qui ens adrecem
Cristina Salvador, directora de l'agència de comunicació A Portada, va explicar que realitzar una bona gestió de la comunicació és bàsic per a qualsevol entitat o organisme. En l'actualitat no n'hi ha prou amb fer les coses bé, cal també comunicar-les bé: “Sense qualitat l’èxit no perdurarà i sense comunicació és difícil que arribi aquest èxit”.
Tenir clar qui som (posicionar-nos) i a qui ens adrecem són els pilars per poder desenvolupar una estratègia comunicativa eficaç. Posicionar vol dir escollir: cal trobar l'element diferenciador de la nostra entitat. Per fer-ho, ens podem plantejar la següent pregunta: Si la nostra entitat fos una persona, com seria? Buscar valors humans amb els quals s'identifica l'entitat.
Tot i que sembli un enfocament massa comercial, no es tracta de desenvolupar estratègies de màrqueting, sinó més aviat de donar-se a conèixer a través de la comunicació, mantenint sempre una coherència i uns elements amb què tothom ens identifiqui.
No espereu resultats diferents fent el mateix
Joan Alvares, soci fundador de l'agencia de publicitat Poko Frecuente especialitzada en màrqueting de guerrilla, va explicar que cal fer una comunicació i una publicitat sorprenent i amb estil propi, que cridi l'atenció. Va exposar algunes de les accions que ha realitzat Poko Frecuente, com ara, subhastar familiars per Nadal per donar a conèixer l'agencia. Amb aquesta campanya van aconseguir tenir presència en mitjans de 70 països. Aquí teniu un reportatge que van fer a Cuatro sobre aquesta acció:
La importància de les feines que no llueixen
Josep Maria Brugués, cap de premsa de la Facultat de Comunicació Blanquerna, va donar consells sobre com preparar una roda de premsa, una nota de premsa i una entrevista.
Les notes de premsa han de ser breus i clares i s'han de fer arribar a tots els mitjans de comunicació. Quan enviem informació no n'hi ha prou amb un text, cal tenir en compte les necessitats d'altres mitjans, com ara, la televisió i la ràdio, els quals necessiten imatges i talls de veu.
Les rodes de premsa s'han de convocar només si realment tenim alguna cosa de molt important per comunicar i aportarem informacions que no s'han ofert a la nota de premsa. A l'hora de convocar-les cal indicar el motiu, qui parlarà i el lloc i l'hora. S'ha de preparar molt bé el que es dirà a la roda de premsa i també les respostes a les possibles preguntes que faran els i les periodistes. És a dir, ha d'haver tot un treball previ per tal que tot surti bé.
Josep Maria va subratllar que cal tenir cura amb la manera en què ens relacionem amb els mitjans de comunicació: no els podem saturar d'informació, ens hem d'adreçar a la persona adequada dins el mitjà i no els podem fer perdre el temps.
Des de l'altra banda: Com ens perceben els mitjans de comunicació?
Al Seminari de Comunicació els periodistes que treballen a mitjans de comunicació també van tenir la possibilitat de dir la seva i explicar com veuen la relació amb els departaments de comunicació de les organitzacions. Hi van participar: Enric Serra, director adjunt d'El Punt per a l'edició web, Jordi Font, director d'estratègia del grup Nació Digital, Vicent Partal, director de Vilaweb, i els periodistes Xavier Graset i Antoni Bassas.
De les seves intervencions es pot concloure que els i les periodistes dels mitjans agrairien que les persones responsables dels gabinets de premsa coneguessin els mitjans i la feina de periodista i que tinguessin relació amb els i les periodistes, però sense “bombardejar-los indiscriminadament” amb informacions. També valoren molt positivament que facin de facilitadors/ores i no pas de barrera, sent un canal obert i donant la cara.
Els i les periodistes estan saturat d’informació i, per tant, cal evitar que ens identifiquin com a spam i aconseguir ser un canal creïble, honest i proper.
Afegeix un nou comentari