Àmbit de la notícia
Jurídic

Lluita dels transsexuals per la igualtat social

Autor/a
Montse Agudo
  • Logo de la FELGTB
  • El col·lectiu pateix diferències

Amb la llei d’identitat de gènere, l’any 2007, l’Estat Espanyol va reconèixer formalment la igualtat de drets dels transsexuals. En canvi, a la realitat quotidiana es segueixen trobant amb un tracte social diferent.

L’any 2007, l’estat Espanyol va reconèixer la igualtat de drets dels transsexuals mitjançant la llei d’identitat de gènere, l’èxit principal de la qual és el dret a sentir-se home o dona, i que estigui reconegut al DNI.

Per tant, es lliura una igualtat formal però sembla que no es tradueix en una igualtat real. A l’Estat hi viuen entre 7000 i 12000 transsexuals, que estan afectats per un alt índex d’atur, segons la Federació Espanyola de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (FELGTB).

Aquest col·lectiu pateix entre un 60% ó 80% d’atur i no es té en compte a la majoria de programes de lluita contra la discriminació.

Com a conseqüència d’aquest fet, diferents associacions han desenvolupat iniciatives per millorar la seva inserció laboral.

Per altra banda, la OMS encara considera la transsexualitat com una malaltia, qüestió que en principi serà resolta l’any que ve quan es faci un nou catàleg de patologies.

El Govern espanyol i la UE recolzen que es deixi de tractar la transsexualitat com una malaltia, igual que va succeir amb la homosexualitat  l’any 1990.

Moltes vegades, l’estigma social fa que les persones transsexuals es vegin obligades a abandonar la família, els llocs d’origen i també tenen problemes per continuar els estudis i trobar feina.

Per aquest motiu, es plantegen la possibilitat de reivindicar lleis integrals que incloguin la salut, l’educació, la lluita contra la discriminació i la inserció laboral. El col·lectiu demanda polítiques de discriminació positiva amb l’objectiu d’arribar a una situació d’igualtat real.

Davant de la carència d’aquesta llei integral estatal, les comunitats estan prenent la iniciativa. A Navarra es va aprovar una llei autonòmica l’any 2009 i es preveu que al País Basc s’aprovi a finals d’any.

En canvi, a Madrid, el PP va rebutjar una proposta presentada per PSM i Esquerra Unida i a Andalusia s’ha presentat una proposició no de llei i s’ha instat a la Junta que la tramiti.

A casa nostra, el PP va condicionar el seu recolzament als pressupostos de la Generalitat al fet que es suprimissin les operacions de reassignació de sexe.

Llegir més

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari