Jordi Roglà: "Hem fet un pas enrere en l'Estat del Benestar"
Comparteix
“Hem fet un pas enrere en l’Estat del Benestar”. Així va encetar el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Jordi Roglà, la roda de premsa per tal de presentar als mitjans de comunicació el balanç de l’acció social d’aquest 2011. Amb aquesta afirmació, Roglá ha volgut fer visible la fractura social conseqüència de la crisi econòmica i que es tradueix en un augment, cronificació i intensificació de la pobresa i de l’exclusió.
Aquesta situació es reflecteix en les dades presentades avui, que parlen de 190.000 persones ateses entre les Càritas parroquials i Càritas diocesana, per tal de cobrir les necessitats bàsiques (la majoria, alimentàries). En aquest sentit, el director de Càritas afirma: “Moltes d’aquestes accions entrarien dins del que es coneix com a beneficència i aquesta crea dependència. Un retorn a èpoques passades, fet que ens hauria de fer pujar els colors”.
Càritas ha atès 55.000 persones, de les quals un 68% es troben en situació d'atur
Aquest 2011, Càritas ha atès 55.500 persones, de les quals un 68% es troben en situació d’atur i més de la meitat ja no disposen de cap ingrés. En relació a aquesta informació, la responsable de Gestió Social i Programes, Mercè Darnell, ha afirmat que Càritas cada vegada assumeix més les necessitats bàsiques familiars.
Càritas ha augmentat un 30% l’import (3.263.000 euros) destinat a les famílies per satisfer necessitats bàsiques com habitatge o alimentació, tant en diners lliurats en metàl·lic com en aliments en espècie.
Els aliments en espècie abans complementaven les economies familiars més precàries, mentre que ara, en moltes situacions, representa l’única font d’entrada d’aliments de la que disposen les famílies.
Aquest dibuix de la vulnerabilitat social l’ha acabat d’elaborar Conxa Marquès, cap d’Acció Social de Càritas a la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, explicant que “el 28% de les persones ateses s’han adreçat a Càritas per primera vegada”. Per la seva banda, Pilar Taché, cap d’Acció Social a la diòcesi de Terrassa, ha recordat que aquesta situació de vulnerabilitat i precarietat pot tenir conseqüències en la salut mental i física de les persones que la pateixen.
Afegeix un nou comentari