Àmbit de la notícia
Ambiental

Un paisatge que alimenta

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Custòdia Agrària (foto: IAEDEN)
  • Custòdia Agrària (foto: IAEDEN)

Amb aquest lema, GOB Menorca i la IAEDEN promouen conjuntament un projecte de custòdia agrària a Menorca i a l'Empordà, per avançar en l'equilibri entre la viabilitat econòmica de l'activitat agrària i la conservació dels valors naturals.

El projecte també busca, doncs, oferir als consumidors uns preus assequibles, dignificar la vida al camp i fer-la agradable per a les futures generacions.

En què consisteix?

Tant GOB Menorca com l'IAEDEN pretenen amb aquesta iniciativa:

  • Fomentar els acords de custòdia. Es tracta d'un acord voluntari entre l'entitat de custòdia i una finca agrària on s'estableix un compromís d'ajuda mútua.
  • Realitzar jornades de formació. S'inclouen diferents iniciatives per a conèixer  experiències i projectes d'arreu, així com actes on es tracti la relació entre l'activitat agrària amb el medi ambient, una aliança molt important per trobar noves oportunitats per al sector.
  • Promocionar els productes de custòdia. Donar a conèixer i promocionar els productes de les finques amb acord de custòdia ajuda en la comercialització i, per tant, en la viabilitat econòmica de les finques. Participar a fires i mercats de la zona, organitzar degustacions públiques dels productes de custòdia o fer promocions, són algunes de les estratègies utilitzades.
  • Organitzar jornades de voluntariat agrari. La implicació social en el projecte és fonamental, i amb les jornades de voluntariat es pot ajudar directament a les finques que tenen una gestió agrària responsable en les seves tasques.
  • Educar a les escoles. Es realitzen activitats d'educació ambiental relacionades amb el projecte de custòdia agrària a les escoles. D'aquesta manera s'apropa els joves a l'activitat agrària i tot el què hi ha darrera dels productes, els pagesos, el camp, la natura...
  • Difondre i promoure el projecte de custòdia agrària. A través de diferents actes a la zona d'interès i també fora d'ella, es dóna a conèixer la custòdia del territori en l'àmbit agrari i es projecta socialment la figura del sector agrari responsable, amb especial dedicació a la dona.
  • Ajudar a la gestió sostenible de les finques. Estan previstes una sèrie d'actuacions directes a les finques que ajudaran a millorar la gestió i a fer millores ambientals i paisatgístiques. Instal·lació de caixes niu, afavorir la pol·linització amb l'apicultura o la retirada de trastos vells són algunes d'aquestes intervencions.
  • Comprovar els efectes ambientals de l'acord. Està previst realitzar inventaris dels valors naturals de les finques amb acord de custòdia per a poder conèixer els efectes ambientals de les mesures que es pacten amb les finques.

 

Podeu seguir el projecte a http://agroterritori-iaeden.blogspot.com/ i a http://custodiaagrariamenorca.wordpress.com/

També podeu consultar el llibret "Custòdia Agrària. L'acord de Pràctiques Agràries Sostenibles a l'Alt Empordà", on s'explica què és la custòdia agrària i quines són les mesures agroecològiques a aplicar a les finques que signin un acord de custòdia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari