Àmbit de la notícia
Comunitari

La societat civil reacciona davant la pujada de les tarifes del transport públic

  • Un bitllet de la T-10
  • Logotip de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona
  • Gràfica de la puja del preu de la T-10 feta per la PTP

A partir de l'1 de gener la T-10 costarà un euro més. Així ho ha fet saber el Govern català i les reaccions no s'han fet esperar. Diverses entitats, la síndica de greuges de Barcelona, sindicats i usuaris/àries ha expressat el seu rebuig i preocupació per les noves tarifes de transport públic i han començat a sorgir crides a mobilitzacions.

El preu de la T-10, l'abonament que més es fa servir, pujarà un 12% i els preus dels diferents títols de transport públic integrat de Barcelona augmentarà una mitjana del 7,9%, davant d'un IPC previst del 3,4%. La Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) assenyala que, a més a més, en lloc de millorar, el servei empitjorarà, ja que es va anunciar que disminuiran les freqüències a totes les línies i es paralitzarà part de la construcció de la Línia 9.

"Pujada abusiva", en opinió de la FAVB

Aquesta federació ha expressat el seu rebuig i preocupació per les noves tarifes i denuncia que aquest increment i les retallades als serveis venen a sumar-se als anuncis de les pujades als preus d'altres serveis bàsics (aigua, llum, possible repagament sanitari...) i a la situació general de pèrdua de poder adquisitiu, endeutament o atur en què es troba bona part de la població.

La FAVB considera que hi ha un tracte de favor cap als usuaris/àries d'un transport més car i contaminant respecte als usuaris del transport públic, i que aquest últim hauria de rebre més finançament públic per fer-lo més assequible a les persones amb menys ingressos, ja que és un pilar de l'Estat del benestar. Amb tot això, afirma que la disminució dels preus de les tarifes socials queda diluït: "La baixada del 12% en el preu de la T-jove o l’ampliació de la T-12 fins als 16 anys són mesures positives, però que es manifesten del tot insuficients davant dels increments de la resta de tarifes".

El comunicat de la FAVB acaba amb una firme aposta pel "transport públic, un transport sostenible i al servei de tothom, font d'equitat social i un dels serveis públics més importants a la nostra ciutat, i es manifesta totalment en contra d'aquesta pujada abusiva de tarifes, més encara en el context de crisi actual".

Compensacions gairebé nul·les per als usuaris habituals

La FAVB estudia la possibilitat d'emprendre mobilitzacions, juntament amb la plataforma Promoció del Transport Públic, que també s'ha mostrat crítica amb la pujada de tarifes.

La PTP afirma que per poder utilitzar l'únic bitllet que no puja de preu cal fer més de 68 viatges mensuals a la corona 1, i entre 51 i 59 a la resta de corones. Per tant, considera que no s'afavoreix els usuaris/àries habituals del transport públic i que no es fidelitzen viatgers.

De fet, la PTP havia fet arribar a l'Autoritat del Transport Metropolità una proposta de nova tarifació, que va ser rebutjada, que pretenia "afavorir aquells usuaris habituals ara perjudicats pel sistema tarifari: els que fan desplaçaments amb un nombre variable de zones i els que viuen o treballen fora de la 1a corona metropolitana".

La proposta incloïa la creació d'una T-Ambiental (una T-Mes modificada), un sistema rendible per als usuaris/àries que realitzen més viatges, que, segons la PTP, funciona amb èxit en moltes ciutats europees.

Una vaga com la dels tramvies del 1951

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, sindicats i usuaris/àries també han criticat l'augment de tarifes per considerar-lo abusiu. A més, hi ha internautes que han posat en marxa una iniciativa per organitzar-se i fer una crida a la mobilització. La proposta és protestar amb una vaga com la de tramvies de l'any 1951.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari