Noves mesures del Ministre de Justícia espanyol
Comparteix
Al llarg d’aquest mes hem pogut anar coneixent algunes de les propostes de reforma realitzades pel Ministre de Justícia espanyol. Aquestes incideixen en diferents àmbits d’actuació i, en molts casos, afecten directament a drets socials adquirits.
La primera modificació que ha donat lloc a una gran polèmica és la modificació de la llei de l’avortament a fi d’exigir el consentiment patern en els casos de les menors d’edat que volen avortar. La justificació que es dona des del govern per dur a terme aquesta reforma és que la interrupció de l’embaràs podria suposar la desprotecció del no nascut.
Aquesta qüestió ja ha generat manifestacions en favor i en contra per part de diferents associacions i federacions.
Una segona mesura que també ha provocat moltes reaccions ha estat la possible implantació de la pena de presó permanent “revisable”, és a dir, es tractaria d’una cadena perpètua susceptible de poder ser revisada.
Per apaivagar les diferents postures que han sorgit en contra d’aquesta mesura, el ministre ha dit que només serà d’aplicació en casos que generin alarma social, sense especificar de quins casos es tracta.
També ha creat gran expectació la reforma de la llei del menor. La proposta contempla que en els casos en que es produeixi un delicte greu en el que estiguin implicats adults i menors, tots podran ser jutjats conjuntament.
Els col•lectius que s’han declarat en contra d’aquesta modificació, al•leguen que el risc d’aquest canvi és que es perdi l’última finalitat d’aquesta llei, que és la reeducació.
Una altra qüestió que ha donat lloc a opinions diverses és la implantació d’un nou model de taxes per al poder judicial. Aquest nou model de copagament tindrà com a punt de partida el pagament obligatori dels costos del procediment a partir de la segona instància.
En aquest cas, el ministre ha dit que quedarien exemptes les persones que no puguin assumir aquests costos o si la causa és penal. Tot i així, les organitzacions que s’hi han oposat diuen que aquest fet pot generar una “justícia de dues velocitats”.
Una altra iniciativa del Ministeri és establir casaments i divorcis de mutu acord per via notarial. Aquesta proposta entra dins la reforma estructural que es vol fer per acabar amb la saturació de l’Administració de Justícia.
Aquesta qüestió també està relacionada amb el fet que encara resta pendent la resolució del Tribunal Constitucional del recurs que va interposar en el seu dia el PP contra els matrimonis homosexuals i que serà determinant per a la seva celebració en el futur o bé la eliminació dels mateixos.
Finalment, el Ministre pretén acabar amb el sistema d’elecció actual del Consell General del Poder Judicial i vol que 12 dels membres del CGPJ siguin escollits pels propis jutges i la resta siguin elegits per les Corts.
Una altra proposta anunciada per Gallardón gira envers l’enduriment d’algunes mesures contra el crim i també ha expressat que l’amnistia no té cabuda a la constitució (en referència a les demandes dels presos d’ETA).
Afegeix un nou comentari