Àmbit de la notícia
Internacional

Almenys 15 països encara recluten nens i nenes soldats

  • Dibuix fet per infants de Sierra Leone. De la plana web www.menoressoldados.org
  • Dibuix fet per infants de Sierra Leone. De la plana web www.menoressoldados.org

El 2010 van ser alliberats 11.000 nens i nenes soldats a Sudan, República Democràtica del Congo o Myanmar, però encara milers d'infants continuen participant a conflictes armats. En el marc del Dia Internacional contra la utilització de menors soldats, que se celebra el 12 de febrer, ONG denuncien aquesta pràctica i demanen programes internacionals de rehabilitació.

No hi ha dades disponibles sobre el nombre de nens i nenes soldats al món, però governs o grups armats d'almenys 15 països segueixen reclutant menors a dia d'avui. Així ho afirmen les entitats que treballen a nivell estatal en la causa contra la utilització dels nens i nenes com soldats: Alboan, Amnistia Internacional, Entreculturas, Fundación el Compromiso i Save the Children.

A més de la prevenció i de la desmobilització, la rehabilitació i la reinserció dels nens i les nenes soldat és una dimensió fonamental per lluitar contra aquesta realitat.

Aquestes organitzacions consideren imprescindible que s'impulsin programes internacionals de rehabilitació, que facilitin la reintegració dels joves i el seu accés a oportunitats d'educació i ocupació adequades.

Crida als Estats a prendre mesures i impulsar programes internacionals de rehabilitació

En el marc del Dia Internacional contra la utilització de menors soldats el 12 de febrer, aquest moviment (www.menoressoldados.org) ha fet arribar les següents peticions al Govern espanyol:

  • Incloure en el proper reglament de la Llei d'Asil el reclutament forçós de nens soldat com a motiu de sol·licitud d'asil.

 

  • Promoure la ratificació universal del Protocol facultatiu de la Convenció sobre els drets de l'infant relatiu a menors soldats, tant en fòrums internacionals com en el marc de les relacions bilaterals.

 

  • Impulsar programes internacionals d'assistència de menors soldat, prestant atenció a la seva situació psicològica, rehabilitació i integració i facilitant-los l'accés a oportunitats d'educació i ocupació adequats.

 

  • Promoure l'adopció d'un Tractat Internacional sòlid sobre el comerç d'armes que asseguri que no autoritzarà transferències d'armes quan hi hagi un risc substancial que puguin ser utilitzades per cometre o facilitar violacions greus del dret internacional humanitari o dels drets humans.

 

Ficció que no ho és tant

Juntament amb Producciones Africanauan aquestes ONG han realitzat el curtmetratge Aquel no era yo, que s'ha estrenat el dijous 9 de febrer al Cinema Capitol de Madrid. En 25 minuts relata la història d'una cooperant espanyola i Kaney, un nen africà que, malgrat la seva curta edat, porta un fusell a la mà. Aquí pots veure el tràiler:

TRAILER Aquel no era yo from quieneslala on Vimeo.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari