La renda bàsica, un impuls per l’associacionisme i el cooperativisme
Comparteix
El darrer dilluns 25 d’Abril, vam poder gaudir d’una explicació entorn a la renda bàsica. Entitats com la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, l’associació Xarxa Renda Bàsica o l’organització social European Alternatives van fer possible aquest esdeveniment, vinculat a la voluntat d’incidir en les polítiques socials catalanes, amb l’objectiu de millorar el benestar de les persones i aconseguir la seva plena inclusió social.
Segons els ponents de la Jornada “Renda Bàsica i Precarietat” una renda bàsica incondicional és viable i factible. De fet, anys enrere ja va ser proposada al parlament de Catalunya i d’Espanya, però la proposta va quedar estancada i actualment s’està promovent per altres àmbits com el moviment 15M, alguns sindicats o amb la redacció del llibre “La renda básica en la era de las grandes desigualdades”.
Renda bàsica: una manera de fomentar l’associacionisme i respondre a les necessitats reals de la població
D’acord amb el que van explicar els experts, el fet de comptar amb una renda bàsica permetria a la ciutadania la seva llibertat real i la fi de la desigualtat econòmica des del moment de néixer. El treball es desmercantilitzaria i amb això, les persones podrien decidir lliurement a què volen dedicar la seva vida laboral. Aquest tipus de treball fomentaria espais i mercats alternatius, com l’associacionisme, el voluntariat i el cooperativisme, que actualment queden a un tercer nivell, amagats per una estructura ocupacional que no respon a les necessitats de la població, sinó als interessos d’una minoria.
Com a cloenda es van realitzar taules de treball on es tractaven temes en concret com l’ocupació, l’habitatge, el benestar social, les polítiques europees, entre altres dubtes. Unes de les principals demandes que es van manifestar, van ser la falta de ressò, conscienciació i la falta de presència en l’agenda política, tot i que gràcies a la bona afluència que hi va haver, les respostes a aquests entrebancs van ser variades. A partir d’aquí, s’intenta fer ressò, a nivell global, per un món més igualitari, universal i simètric.
Una organització europea per a recollir propostes de la societat civil
European Alternatives és una organització social encarregada de recollir propostes de la societat civil per tal de millorar les condicions de vida arreu dels països integrants de la Unió Europea, i així, impactar en les polítiques i lleis europees.
Afegeix un nou comentari