Les retallades també afecten els programes de reinserció penitenciària
Comparteix
El Departament de Justícia ha comunicat a les entitats socials que gestionen els programes de rehabilitació i reinserció en l’àmbit penitenciari que aquest any no es convocaran les subvencions per a la continuïtat dels programes que ja s’estan duent a terme.
El Departament de Justícia ha comunicat que no convocarà subvencions per a la continuïtat dels programes que s’estan duent a terme i que afavoreixen els processos d’inserció i tractament de persones en llibertat.
Dintre d’aquests programes es troben, entre d’altres, els pisos tutelats i els centres d’atenció a la drogodependència per a les persones que surten de la presó o bé que gaudeixen del tercer grau penitenciari. Tampoc hi haurà subvencions per al programa de mediació intercultural i prevenció i gestió de conflictes que es fa a la presó, ni per als cursos no obligatoris per a condemnats per violència de gènere.
El debat que s’origina respecte a aquesta mesura és sobre si vulnera la finalitat de rehabilitació que vertebra el sistema
Davant d’aquest anunci, les 94 entitats que composen la Taula de Participació Social i la Comissió d’Àmbit Penitenciari d’ECAS (Entitats catalanes d’Acció Social) alerten dels riscos que comporta la destrucció d’aquest teixit de suport destinat a aquest col·lectiu.
Des d’ECAS es manifesta que la retallada suposarà un canvi de model que afectarà tota la comunitat penitenciària i es considera que l’Administració els deixa sols davant una responsabilitat que també li pertoca, a fi de garantir la cohesió social.
Segons la representant de les entitats socials de la Taula de la Participació Social, quedaran sense atendre drogodependents, malalts mentals, agressors violents o immigrants que complien programes de rehabilitació.
La retallada, segons Justícia, serà d’1,9 milions d’euros i ja ha comunicat a les entitats que el proper 1 de juny ja no cobraran. Segons ECAS aquest fet suposarà que moltes entitats vegin reduïts els seus recursos a zero i recorden que cada any hi ha 2300 persones que surten de les presons catalanes per finalització de condemna i les estadístiques reflecteixen que la reincidència sense rehabilitació es situa entorn a un 50%. Per tant, unes 1000 persones l’any en risc de reincidència deixaran de ser tractades.
Segons els professionals de l’execució penal, les mesures penals alternatives (MPA) tenen menys cost que la reclusió en centres penitenciaris i redueixen en un 12% la reincidència.
Afegeix un nou comentari