L’Estat de benestar, arribarà a la seva fi?
Comparteix
El passat 30 de maig la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Àngels Guiteras, va exposar en una roda de premsa el neguit que tenen les entitats del tercer sector, arran de les retallades que pateix l’Estat de Benestar.
La presidenta de la Taula del Tercer Sector Àngels Guiteras va declarar en roda de premsa el temor que tenen les entitats socials, de que les retallades acabin amb l’Estat de benestar.
Durant la roda de premsa es van mencionar les retallades als diferents programes que estan afectant als col•lectius més vulnerables a Catalunya.
• PRESONS: La Taula de Participació Social (TPS), que agrupa 94 entitats que treballen en l’àmbit penitenciari, ha denunciat que la retallada de 2,2 milions d’euros afectarà a 35 entitats i 160 professionals. El responsable de comunicació de la TPS ha declarat que l’any passat es van atendre 2.369 presos amb activitats esportives, culturals, atenció especialitzada i uns 20 pisos. Les entitats lamenten aquestes retallades en temes de reinserció ja que això pot fer augmentar la reincidència dels presos del 40 al 52%.
• DEPENDÈNCIA: Segons l’últim informe de la Taula del Tercer Sector a causa de la congelació dels ajuts, prop de 30.000 dependents de grau I nivell 2 quedaran desatesos. D’altra banda, els ajuntaments veuran reduïts 36 milions d’euros de la dotació destinada al pla concertat de serveis socials.
• TREBALL: L’Estat ha reduït 1.500 milions d’euros de les polítiques actives d’ocupació. Això suposa una retallada de 256 milions d’euros dels què gestionava el Servei d’Ocupació de Catalunya, que es destinaven a la inserció laboral de col•lectius amb dificultats per accedir al mercat laboral, com persones amb trastorns mentals, discapacitats psíquics, físics i sensorials, perceptors de la renda mínima d’inserció i aturats de llarga durada.
• IMMIGRACIÓ: Les associacions alerten de que l’eliminació de l’assistència sanitària als immigrants irregulars provocarà un col•lapse a les urgències i l’estalvi serà mínim. Per la seva banda, la Generalitat ha anunciat que no aplicarà aquesta normativa als sense papers a Catalunya. A més, el Ministeri de Treball ha eliminat la dotació de 200 milions d’euros al fons d’integració d’estrangers, un col•lectiu amb uns ingressos molt escassos ja que l’índex d’atur dels immigrants és el doble que els dels autòctons.
• HABITATGE: L’ajuda per al lloguer, és la més important que reben les famílies després de la Renda Mínima d’Inserció. Durant el 2010, prop de 30.000 famílies es van beneficiar d’aquest ajut, però al 2011 només 21.000 famílies van cobrar l’ajuda de 525 euros mensuals. Per la seva banda, la Taula del Tercer Sector, reclama que es tornin a atorgar aquests ajuts, per evitar que les famílies en situació de pobresa quedin privades del seu habitatge. L’Estat també ha suprimit la renda bàsica d’emancipació, ajut que percebien des del 2008 gairebé 51.885 joves catalans.
• RENDA MINIMA D’INSERCIÓ: Durant el 2011 la Generalitat va cancel•lar 4.521 expedients de beneficiaris per no complir amb els criteris fixats. El nou departament que gestiona de forma exclusiva la RMI, el Departament d’Empresa i Ocupació, ha cancel•lat el 33% dels expedients al•ludint que els beneficiaris havien sortit de Catalunya sense previ avís. A un altre 24% dels beneficiaris li han suprimit l’ajuda per no respondre a l’ordre del DOGC i el 21% restant tenien uns ingressos superiors a la Renda Mínima. La Taula del Tercer Sector preveu que els perceptors durant el 2012 siguin només 18.000 beneficiaris.
Afegeix un nou comentari