Una sèrie de crisis humanitàries encadenades ha provocat el desplaçament forçat de 4,3 milions de persones durant el 2011
Comparteix
L'informe d'ACNUR titulat “Tendències Globals 2011” mostra que el 2011 ha estat un any rècord quant a desplaçament forçós entre fronteres, registrant la major xifra de persones que s'han convertit en refugiades des de l'any 2000. Una sèrie de crisis humanitàries encadenades (Costa d’Ivori, Líbia, Somàlia, Sudan, Mali) ha provocat el desplaçament forçat de 4,3 milions de persones, de les quals 800.000 van haver de creuar les fronteres dels seus països.
“L'any 2011 ha estat testimoni d'un sofriment a escala èpica. Ha estat tan elevat el nombre de persones que s'han vist embolicades en situacions de conflicte en tan poc temps, que ha tingut un cost personal enorme per a tots els afectats”, diu António Guterres, Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats. “Del que sí podem estar agraïts és que el sistema internacional de protecció per a aquestes persones s'hagi mantingut ferma en la seva major part, i que les fronteres hagin romàs obertes. Han estat moments de posar-se a prova”.
A tot el món hi ha 42,5 milions de persones que en 2011 es trobaven com a refugiats (15,2 milions), desplaçats interns (26,4 milions) o com a sol·licitants d'asil (895.000). Malgrat l'alt nombre de nous refugiats, la xifra total de desplaçats per conflictes va ser menor que en 2010, en què va haver-hi 43,7 milions. Això es deu principalment a aquest efecte compensador que ha suposat la tornada a gran escala de persones desplaçades internes que han tornat a les seves llars en 2011, i que s'eleva a 3,2 milions, la xifra més alta de retornament de desplaçats de l'última dècada.
Des d'una perspectiva a 10 anys vista, l'informe ens mostra algunes tendències preocupants: una d'elles és que el desplaçament forçat està afectant a un nombre cada vegada major de persones a nivell global, amb la mitjana anual sobrepassant els 42 milions en els últims cinc anys. Una altra seria que una persona que es converteix en refugiat ara, té moltes més possibilitats de romandre en aquesta situació per molts anys, sovint en un camp de refugiats o vivint en situació de precarietat en algun barri urbà. Dels 10,4 milions de refugiats sota l'empara d'ACNUR, gairebé tres quartes parts (7,1 milions) porten vivint en l'exili durant més de cinc anys, a l'espera d'una solució a la seva situació.
En conjunt, Afganistan segueix sent el major emissor de refugiats i refugiades (2,7 milions), seguit de l'Iraq (1,4) Somàlia (1,1), Sudan (500.000) i la República Democràtica del Congo (491.000). Unes quatre cinquenes parts de la població mundial de refugiats han fugit cap als seus països veïns i això es reflecteix en el alt nombre de persones refugiades que hi ha, per exemple, a Pakistan (1,7 milions), Iran (886.000), Kenya (566.500) i Txad (366.500).
El mandat original d'ACNUR era ajudar als refugiats, però en les sis dècades que l'Agència treballa des de la seva creació per l'Assemblea General de l'ONU, el seu treball ha anat creixent per ampliar l'assistència a moltes persones desplaçades al món i als apàtrides, persones que manquen d'una nacionalitat reconeguda i dels drets humans que comporta. L'informe de Tendències Globals 2011 assenyala que tan sols 64 països van proporcionar dades sobre persones apàtrides, la qual cosa suposa que l’ACNUR només va poder registrar xifres sobre una part de la població mundial d'apàtrides, que s'estima en uns 12 milions.
Dels 42,5 milions de persones en situació de desplaçament forçat a la fi de 2011, no totes es troben sota l'atenció de l’ACNUR: uns 4,8 milions de refugiats, per exemple, estan registrats amb la nostra agència germana, la UNRWA, encarregada dels refugiats palestins. Dels 26,4 milions de desplaçats interns, 15,5 reben protecció i assistència d'ACNUR. En el seu conjunt, els refugiats i desplaçats interns dels quals s'ocupa ACNUR –uns 25,9 milions de persones- van créixer en 700.000 persones en 2011.
http://www.youtube.com/watch?v=ofTcvDHo9K4&list=UUxkmsJuuNc702Rjoz9dgo5A&index=1&feature=plcp
Afegeix un nou comentari