Àmbit de la notícia
Social

Recerca acadèmica per combatre la pobresa estructural

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Sense sostre. Font: El Pelos Briseñp (flickr.com)
  • Dona víctima de la pobresa. Font: Teo's photo (flickr.com)

Diversos acadèmics vinculats al món de la sociologia i el treball social van instar al govern a basar les polítiques públiques en les recerques acadèmiques, les quals proposen solucions i marquen les possibles línies d'acció per erradicar la pobresa estructural a Catalunya.

Sociòlegs, treballadors i educadors socials volen que es tinguin en compte els resultats i les conclusions de la recerca acadèmica a l'hora d'elaborar les polítiques socials públiques, ja que consideren que la informació obtinguda a través d'aquesta és bàsica per aconseguir reduir la pobresa estructural. Així ho van exposar el passat 27 de novembre un grup d'experts al Campus Catalunya (Tarragona) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) durant la jornada "La pobresa és només conseqüència de la crisi?".

Aquesta xerrada, organitzada per diverses entitats entre les quals la Càtedra d'Inclusió Social i l'Observatori de la Igualtat de la URV, es va realitzar com a acte de celebració dels 10 anys del Panell de Desigualtats Socials a Catalunya (PaD). Segons anuncia la pàgina web del PaD, aquest és una "enquesta longitudinal que des del 2001 permet una mirada única sobre la realitat de Catalunya". El Panell està impulsat des de la Fundació Jaume Bofill.

Segons fonts de la mateixa URV, l'objectiu de la jornada era "posar en valor la recerca com a base per a la presa de decisions polítiques". Així, es va analitzar la situació actual i es van realitzar diverses propostes d'inversió per tal d'aconseguir erradicar la pobresa estructural: tenint en compte que el principal escut protector davant la pobresa el formen l'educació, la família i el treball (tot i que en alguns casos tenir feina ja no és suficient), el sociòleg Lluís Saez va demanar centrar la inversió pública en polítiques educatives, de suport a les famílies i polítiques d'ocupació que lluitin contra la precarietat dels llocs de treball.

Els perills d'una pobresa crònica

Actualment existeix a Catalunya un percentatge molt important de pobresa: el 23% de la població la pateix. Segons els ponents de la jornada, bona part d'aquesta pobresa és estructural, és a dir, les persones que la pateixen no tenen ni infraestructures ni ingressos, fet que crea un cercle tancat del qual és molt difícil sortir; sense ingressos no és fàcil accedir a infraestructures com poden ser una llar o el menjar i al mateix temps, sense infraestructures difícilment es poden tenir ingressos derivats de, per exemple, una feina.

No obstant això, els conferenciants van destacar davant el públic de la URV que "en temps de bonança econòmica l'índex de pobresa es situava al 20%" a Catalunya. Són aquestes dades les que els preocupen encara més ja que revelen la gravetat de la pobresa estructural del país, una de les més elevades d'Europa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari