Declaració d'associacions i fundacions d'interès cultural

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Declaració d'associacions i fundacions d'interès cultural

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

Les associacions i fundacions que tenen com a finalitat principal el foment i protecció de la cultura popular i tradicional poden ser declarades d’interès cultural per Acord del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Les associacions i fundacions que es dediquen, principalment, a la realització d’activitats incloses dins l’àmbit del foment i protecció de la cultura popular i tradicional, així com aquelles que realitzen activitats culturals rellevants no incloses dins aquest àmbit, sempre i quan compleixin els requisits previstos a l’article 11 de la Llei 2/1993, poden ser declarades d’interès cultural.


La llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l’associacionisme cultural reconeix de forma expressa que “la societat civil, que crea, organitza i transmet cultura, ha d'ésser objecte d'una atenció especial, ja que, gràcies al seu esforç i a les seves iniciatives, no només es conserva un patrimoni de gran importància, sinó que s'impulsa una manera de concebre la cultura com a element de participació i de decisió summament enriquidor per als ciutadans”.


En relació a aquest reconeixement, la declaració d’interès cultural d’una associació o fundació privada de caràcter cultural remarca la importància de l’associacionisme cultural a Catalunya i per aquest motiu, l’Administració es compromet a donar suport i facilitats al desenvolupament de la vida associativa i afavoreix el desenvolupament cultural.


El procediment per a la seva declaració està establert en el Decret 73/1995, de 7 de març. Des de l’àrea temàtica jurídica de Xarxanet jurídic us hem preparat un recurs explicatiu sobre els requisits i tràmits per poder demanar-la.


Llegir més

Afegeix un comentari nou