Àmbit de la notícia
Internacional

"Quan comences a cooperar, és difícil desvincular-te'n"

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Marta Mercadal amb tres nois de Tape Iguapeí. Font: CCD
  • Un nen recollint aigua. Font: Projecte final de carrera de Mara Mercadal - CCD

Marta Mercadal ha participat en diversos projectes de cooperació per al desenvolupament a Argentina. Un d'ells, el que va dissenyar com a treball final de carrera, ha rebut recentment el primer premi d'Enginyeria Solidària.

Marta Mercadal és enginyera de camins i cofundadora del sector d'enginyeria civil de l'Associació d'Universitats per a la Cooperació (AUCOOP). Es va embarcar en aquest projecte a tercer de carrera i en va formar part fins el curs passat, quan va acabar els seus estudis a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Actualment treballa a l'empresa Re-Gen, de la qual n'és cofundadora, la qual té en marxa un projecte per revitalitzar el nucli històric d'Osca “mitjançant un procés basat en la participació ciutadana i la mínima inversió".

L'estiu del 2008 i el del 2010 va participar en dos projectes de cooperació a Argentina, els quals van rebre el suport del Centre de Cooperació per al Desenvolupament (CCD) de la UPC. El 2010 hi va anar per fer el treball de camp necessari per elaborar el projecte final de carrera, tasca que recentment ha estat premiada per Ingeniería Sin Fronteras (ISF).

L'associació li ha atorgat el primer Premi Enginyeria Solidària en la categoria de Projectes Final de Carrera. El seu treball, "Proyecto de abastecimiento y saneamiento de agua en la comunidad de Tape Iguapeí" té com a beneficiaris una població d'Argentina i a l'hora d'escollir-lo guanyador, el jurat va tenir en compte aspectes com la sostenibilitat, la viabilitat i la correcta caracterització social (beneficiaris, anàlisi de l'impacte...) del projecte, entre d'altres.

Segons Mercadal, la cooperació li ha ensenyat que és essencial que els projectes s'adaptin no només a les necessitats sinó també als costums

Tal i com reflecteix l'entrevista a Mercadal publicada pel CCD, la jove enginyera ha estat vinculada a diverses iniciatives de cooperació per al desenvolupament, experiència que valora molt positivament i recomana a tots els estudiants, sobretot als qui hagin de fer el projecte final de carrera: "La convivència durant aquells mesos amb els beneficiaris m'ha ajudat a entendre una part essencial de qualsevol projecte: què és el que realment necessiten i, de totes les solucions possibles, quina s'adapta millor als seus costums".

Mercadal es mostra convençuda del fet que marxar a fer el projecte fora li ha permès aprendre més del que hauria aprés si s'hagués quedat: "Amb el treball de camp vaig aprendre moltes coses més de les que hauria après amb un projecte similar, per exemple, a Espanya".

Mercadal destaca també com quelcom positiu el fet de conviure amb la comunitat ja que, segons ella, genera una "satisfacció i implicació" que fa que "et marquis objectius alts i que, en conseqüència, treguis el màxim rendiment a l'oportunitat de fer el projecte".

Tot i que ja ha acabat la carrera, Mercadal assegura que li agradaria poder seguir vinculada a la cooperació per al desenvolupament: "Crec que en el moment que comences, és difícil desvincular-te'n. De moment, intento seguir de a prop els passos que van fent des d'AUCOOP".

Podeu llegir l'entrevista sencera a la pàgina del CCD de la UPC.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari