Moviment de Comerç Just i nou Pla de comerç i desenvolupament de la UE

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Moviment de Comerç Just i nou Pla de comerç i desenvolupament de la UE

Resum: 

La Comissió Europea (CE) ha publicat aquests dies el nou Pla de comerç i desenvolupament. Si bé el moviment de Comerç Just europeu valora elements de compromís amb els petits productors i algunes iniciatives de comerç més just del Pla, també es mostra decebut per la manca de compromís amb l'augment de la justícia comercial en les línies generals de comerç de la UE.

La declaració de la CE apunta a una renovació de l'actual política de comerç i desenvolupament de la UE, del 2002, però pel moviment de Comerç Just es tracta de “més del mateix”, “vestit amb una lleu capa d'ajut al desenvolupament”.

Reaccions d'ONG de l'àmbit del Comerç´Just a la declaració de la Comissió Europea “Comerç, creixement i desenvolupament”

Si bé hi ha elements de reconeixement dels petits productors i d'ajuda al desenvolupament, el gruix del Pla es basa en com “aquest suport ajudarà als interessos comercials propis de la UE i no en com la política comercial impulsarà el desenvolupament”. Igualment el moviment del Comerç Just mostra la seva “preocupació per les condicions de comerç més desfavorables entre la UE i els països en desenvolupament, on viuen 3/4 de les 1.300 milions de persones més pobres del món”.

“Ens alegrem pel suport a iniciatives per un comerç més just, orgànic i ètic, però això no compensa l'impacte negatiu de moltes polítiques de la UE que afecten a productors i treballadors del Sud”, afirmen des de l'Oficina de Suport al Comerç Just de Brussel·les, que reuneix un conjunt significatiu d'ONG de l'àmbit a Europa.

Afegeix un comentari nou