SROI: Una eina per avaluar l’impacte i donar sentit a la feina que fem
Comparteix
L'SROI, una metodologia d'avaluació de l'impacte social, està generant molt d'interès. A través de 3 experts t'expliquem en què consisteix, quines condicions ha de complir la teva entitat per implementar-la i et recomanem dos manuals.
Avaluació: un tema estratègic per al tercer sector
L’impacte de la crisi econòmica al Tercer Sector està sent especialment dura. Les entitats no lucratives es troben en un context amb ingressos decreixents i necessitats socials creixents. En aquesta situació el tercer sector ha de lluitar per generar més confiança cap a la societat, i així incrementar les donacions, i per altra banda ser més eficients. L’avaluació és una eina clau que permet incrementar la transparència, la confiança i l’eficiència de les entitats.
L’SROI, una eina molt recomanable
El passat 11 de març ECAS i l’Ajuntament de Barcelona van celebrar una jornada dedicada a una metodologia concreta d’avaluació de l’impacte, l’anomenat SROI (Retorn Social de la Inversió, en anglès). Es tracta d’una metodologia per avaluar l’impacte de les entitats o projectes nascuda als Estats Units l’any 2000.
Segons Jordi Gusi, Gerent d’ECAS, “l’SROI és una eina que ens permet ser més transparents, sobretot de cara als finançadors i socis”. Segons Sophie Robin, de la consultora Stone Soup, l’SROI “ajuda a entendre millor l’impacte que té l’entitat o projecte i permet ajustar l’estratègia per millorar o canviar els serveis que s’estan proveint”.
De cada euro invertit, es genera un impacte de 5
L’element més conegut de l’SROI és la dada final d’impacte. Aquesta metodologia ens permet sempre concloure que l’entitat o projecte genera un impacte de “X” euros en comparació a cada euro invertit. No obstant això, Sophie Robin assenyala que “el risc és que les persones només miren la ratio que es produeix com a resultat de l’anàlisi, quan el més valuós hauria de ser el mateix procés. És a dir, les reflexions estratègiques i operacionals que aporta”
Condicions per a implementar l’SROI
Si una entitat s’està plantejant desenvolupar un projecte amb SROI cal que prèviament ens fem algunes preguntes. Hem preguntat a diversos experts quines són aquestes condicions.
Canvi en la cultura organitzativa: Jordi Gusi destaca que implementar l’SROI és com implementar una nova eina tecnològica: si no s’acompanya d’un canvi en la cultura organitzativa aquesta implementació no tindrà èxit. “L’SROI ha de comportar un canvi en l’orientació estratègica i la cultura organitzativa”.
Disposar de dades prèvies: La majoria d’experts consultats assenyalen que és molt important que l’entitat ja hagi iniciat processos de recollida de dades prèviament. D’aquesta manera, Víctor Bayarri, d’Alter Civites, assenyala que cal “disposar primer d'una bona sistemàtica d'avaluació clàssica, a nivell de control de gestió econòmica i en l'àmbit de la qualitat”.
Fer-ho de manera senzilla: Segons Jordi Gusi la implementació “s’ha de fer de manera senzilla i ha de ser fàcil de fer servir”. I continua “No pot ser que la implementació d’aquesta eina comporti que una persona hagi d’estar introduint dades durant 3 dies al mes”.
Adaptat econòmicament: A nivell econòmic també cal intentar ajustar-se a les capacitats de l’entitat. Segons Gusi “L’avaluació ha de ser suficientment econòmica, una entitat petita o mitjana ha de ser econòmicament capaç d’implementar l’SROI.” Segons Sophie Robin “Abans d’iniciar un procés llarg i costós cal valorar si és possible implementar el procés de manera interna”.
Homogeneitzar l’eina per sectors: Aquesta eina és útil a mesura que l’entitat pot comparar els seus resultats amb entitats o projectes similars. Per aquesta raó Gusi afirma que “Cal homogeneïtzar aquesta eina per sectors. En alguns subsectors com els Centres Especials de Treball això és relativament fàcil, però per exemple en els camps de treball comunitari això pot ser molt complex”. Segons Gusi aquesta condició és un repte conjunt per al tercer sector.
Manuals de referència sobre l’SROI
L’SROI és una metodologia sorgida als Estats Units al voltant de l’any 2000. És una eina molt innovadora que ha aparegut recentment al món anglosaxó, i per tant la majoria de materials només estan disponibles en llengua anglesa. Des de xarxanet.org us recomanem consultar el web de la xarxa thesroinetwork.org i els següents manuals:
- Measuring Real Value: a DIY Guide to Social Return on Investment
- A Guide to Social Return on Investment
- Consulta altres continguts sobre avaluació a la secció especial "Avaluació i Tercer Sector".
Afegeix un nou comentari