Àmbit de la notícia
Ambiental

9.500 nens i nenes fan possible de "l'oli al biodièsel"

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Imatge d'un dels tallers d'educació ambiental

Recollir l'oli de cuina usat per fer-ne biocombustible és l'objectiu del projecte EDUCO.

El primer any ja ha implicat 37 escoles de cinc comarques catalanes, creant cultura del reciclatge de residus i de l'impuls d'energies renovables.

 

El procediment és el següent: a través d'uns tallers d'educació ambiental a l'escola i sensibilització i informació a les famílies, els alumnes reben un envàs amb el qual recullen l'oli domèstic, que s'emmagatzemen al centre educatiu fins a la seva recollida periòdica -per la qual es creen llocs de treball per a persones de col·lectius vulnerables- per dur-los finalment a una planta de tractament per fer-lo servir per produir biodièsel com a combustible de transport.

Així EDUCO -que té el suport del programa LIFE+ en l'àmbit d'innovació i medi ambient- és un projecte educatiu (es crea consciència del reciclatge i sostenibilitat dels recursos), mediambiental (es recupera un residu contaminant), social (es genera ocupació per a persones amb discapacitat o risc d'exclusió social) i energètic (es fabrica biodièsel a partir d'una matèria primera recuperada).

9.500 alumnes implicats

Amb una durada de 2 anys i mig, va iniciar-se el passat mes de juliol i ja ha permès recollir més de 14.000 litres d’oli de cuina residual, entre els 9.500 alumnes participants fins al moment. En aquest primera fase inicial han participat escoles del Bages (315 alumnes d’1 escola), El Berguedà (1.150 alumnes de 6 escoles), Osona (1.180 alumnes de 7 escoles) Vallès Occidental (6.051 alumnes de 17 escoles) i Alt Penedès (828 alumnes de 5 escoles).

L’acció pilot que es contempla en el projecte preveu la participació de 25-30 municipis de Catalunya amb un total aproximat de 90-120 escoles i fins a 40.000-52.000 estudiants de primària i secundària.

Qui ho impulsa?

El projecte està liderat per la Fundació CTM Centre Tecnològic, amb la participació de l’Associació de l'Oli al Biodièsel (AOB), Inèdit Innovació S.L., Green Hel 2012, SL i CET Nou Verd, SCCL. Compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Agència de Residus de Catalunya.

 

Per més informació consulteu el web del projecte EDUCO i el web de l'Associació de l'Oli al Biodièsel.

Els centres educatius interessats en participar-hi, podeu omplir el formulari de consulta.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari