El premi Pompeu Fabra 2014 al voluntariat lingüístic universitari
Comparteix
Més de cinc-cents universitaris de Girona han participat com a mentors de català amb nois i noies d’entre 8 i 15 anys perquè incorporin el català com a llengua d'us quotidià.
A la cinquena edició dels Premis Pompeu Fabra, celebrats el passat dimecres 9 d’abril, es va entregar el premi a la categoria de voluntariat lingüístic, al Projecte Rossinyol de la Universitat de Girona i a la Fundació Servei Solidari de Barcelona. Aquests guardons pretenen reconèixer les aportacions al foment de l’ús de la llengua catalana de persones, entitats, empreses o organitzacions. Enguany, l’acte de lliurament va ser presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
Des de l'inci del Projecte Rossinyol, de la Universitat de Girona, 566 nois i noies d’entre 8 i 15 anys han participat en aquest projecte de Mentoria. Cadascun ha anat acompanyat per un/a jove universitari/a que els fa de mentor/a, durant tot el curs. Les parelles s’han anat trobant un cop per setmana en el temps de lleure.
A Barcelona, el projecte va començar l'any 2010, gestionat per la Fundació Servei Solidari. Actualment, a la ciutat, hi participen dues escoles de primària i cinc instituts de secundària dels barris de Ciutat Meridiana, Raval i Sants. Els joves estudiants universitaris provenen de la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Politècnica de Catalunya. En total, en aquest curs s'han format 38 parelles.
Aquest projecte de Mentoria pretén accelerar la inclusió social i econòmica dels menors provinents de famílies amb baix nivell social i econòmic, majoritàriament d'origen immigrant, afavorint la seva integració social, cultural i lingüística. La tasca de l'estudiant universitari és fonamental en el procés perquè obre finestres a la realitat del menor, alhora que sensibilitza el jove universitari sobre altres entorns preparant-lo per viure en una societat multicultural.
Els estudiants universitaris que vulguin incorporar-se com a mentors lingüístics poden adreçar-se a la coordinadora Mentoria per a la Inclusió, Rita Grané, enviant un email a coordinadora@puntdereferencia.org o als telèfons
93 3297428 i 639706660.
Afegeix un nou comentari