Àmbit de la notícia
Social

5 reptes de futur de les entitats que treballen amb gent gran

  • Logotip de l'associació terrassenca Acció Gent Gran
  • Logotip d'Amics de la Gent Gran
  • Logotip de la Fundació Avismón

Combatre la solitud, sensibilitzar, treballar en xarxa o apoderar els voluntaris/àries són alguns dels reptes que es plantegen les entitats catalanes que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones grans.

En el marc de la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran, xarxanet.org ha volgut conèixer els reptes de futur de les entitats catalanes que treballen amb gent gran. Així, Amics de la Gent Gran, la Fundació Privada Avismón-Catalunya i Acció Gent Gran han compartit amb nosaltres les seves expectatives i els objectius que es marquen.

Totes coincideixen en que cal lluitar perquè cap persona gran es trobi sola i, per tant, en que cal fer un treball de sensibilització perquè la societat agafi consciència sobre aquest problema. En aquest procés, el paper de les persones voluntàries és de vital importància.

Lluitar contra l'aïllament i la solitud

Lluitar contra la soledat de la gent gran. Imatge d'Acció Gent GranA Catalunya s'estima que hi ha unes 150.000 persones grans que viuen soles. La Fundació Amics de la Gent Gran s'ha proposat arribar a totes i cadascuna d'elles per evitar la soledat. Així, el Pla Estratègic que va aprovar fa tot just un any, coincidint amb el Dia de la Gent Gran del 2013, aposta pel desenvolupament territorial. Fins el 2013 aquesta entitat era present a Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Cambrils i Vilanova, i durant el 2014 ha creat set nous grups motors.

Des de la Fundació Privada Avismón-Catalunya destaquen també la importància del suport emocional. La directora Magdalena Blasco afirma que "la solitud és la pitjor malaltia que pot patir una persona gran i el nostre repte és fer que a través dels nostres voluntaris hi hagi menys persones amb aquestes circumstàncies".

La presidenta de l'associació d'ajuda a la vellesa Acció Gent Gran de Terrassa, Maria Alba Brucart, afirma que combatre la soledat és el gran repte de l'entitat: "Arribar a les persones que estan més aïllades i aconseguir que confiïn en tu no és fàcil, però és totalment necessari".

Apoderar els voluntaris i voluntàries

Voluntariat. Imatge del Picasa d'Amics de la Gent GranTotes les persones implicades a Acció Gent Gran són voluntàries. Dediquen una part del seu temps a acompanyar la gent gran o a col·laborar en altres tasques de l'associació. A més, forma part d'una coordinadora per fomentar el voluntariat i s'encarreguen del punt d'informació d'aquesta. Per poder acompanyar més persones calen més voluntaris, per tant, un altre objectiu que es marca l'entitat és seguir treballant en aquest sentit.

Amics de la Gent Gran compta amb un equip tècnic de 23 treballadors/ores i amb centenars de voluntaris. Un dels objectius que s'ha marcat és "revolucionar l'organització de l'entitat", de forma que les persones voluntàries assumeixin cada cop més responsabilitats. L'equip de professionals seguirà existint tot donant suport, però els voluntaris i voluntàries assumiran el protagonisme. Ara treballen per fer aquest canvi de cultura, superar inèrcies i pors i apoderar els voluntaris.

Sensibilitzar la ciutadania

Imatge de la campanya "Les estamos dejando solos"La societat és molt conscient de que moltes persones gras viuen amb pensions mínimes. És una problemàtica coneguda i reconeguda. En canvi, no són tan visibles les necessitats emocionals d'aquest col·lectiu. El director d'Amics de la Gent Gran, Oriol Alsina, afirma que cal un tomb a nivell de sensibilització i fins i tot de la visió que tenim del nostre propi envelliment.

La sensibilització de la soledat fa que la societat en sigui conscient d'aquest fenomen i que actui, tot implicant-se en la lluita contra aquesta. Llavors, la sensibilització farà que hi hagi més persones voluntàries i així es podrà donar suport a més persones. Així, doncs, els tres reptes van de la mà.

Fomentar l'autonomia de la gent gran

Autonomia. Fotografia d'Avismón"El repte principal que considerem que tenim com entitat que treballa per a la gent gran és poder continuar donant els serveis gratuïts perquè les persones grans que atenem puguin viure a casa seva amb la major autonomia possible, si és que així ho desitgen". Són paraules de Magdalena Blasco d'Avismón.

Mantenir els seus serveis de podologia, fisioteràpia, suport psicològic, menús socials, lot d’aliments... suposa que moltes persones grans de la ciutat de Barcelona podran seguir sent autònomes.

El treball en xarxa

Paradeta de COVET. Treball en xarxa a TerrassaDes d'Acció Gent Gran ens expliquen que el treball en xarxa ajuda a aconseguir objectius comuns. A nivell de voluntariat forma part de la Coordinadora de Voluntariat d'Entitats Terrassenques (COVET) i en la lluita contra la soledat col·labora amb l'Obra Social "La Caixa" i la Creu Roja amb la campanya "Sempre acompanyats".

Aquesta iniciativa busca reduir el fenomen de la soledat no desitjada de les persones grans a través d’un nou model d’intervenció comunitària que inclogui i combini accions preventives i d’intervenció directa dels casos detectats per tal de millorar la seva qualitat de vida.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari