Àmbit de la notícia
Ambiental

Les entitats ambientals participen al 1er Congrés europeu de custòdia del territori

Autor/a
Anna Parisi
  • L'encaixada de mans com a símbol de l'acord (Imatge: Oscar Prada www.itacambiental.es)
  • Signatura de la Declaració de Barcelona (Imatge: XVAC)
  • Submon presentant el seu projecte (Imatge: Submon)
  • Visita a una entitat de custòdia, durant el Congrés (Imatge:Xarxa de Custòdia del Territori)

Més de 250 persones provinents d’ONGs ambientals europees participen al 1er Congrés Europeu de Custòdia del Territori amb la finalitat de posar en comú experiències i impulsar aquest model de gestió amb la signatura de la Declaració de Barcelona.

Què és la custòdia del territori?

Alguns propietaris de terra -particulars o col·lectius, també ajuntaments- decideixen voluntàriament gestionar de forma sostenible les seves finques, més enllà dels requeriments que tenen per llei, amb la finalitat de conservar el patrimoni natural, paisatgístic o cultural del territori. Per fer-ho, signen sovint acords voluntaris de compromís. La gestió, però, sol estar delegada i entregada en custòdia a entitats ambientals. Parlem d'espais naturals privats protegits amb la fórmula de la custòdia del territori.

Treball en equip i estretègia win-win

Les entitats de custòdia són entitats ambientals sense ànim de lucre nascudes amb objectius socials variats: des de la conservació d’espais emblemàtics fins a espècies de flora i fauna concretes. Quan entren en contacte amb els propietaris de terrenys, siguin individus, comunitats o empreses, han d'avaluar-ne els problemes i les necessitats. Durant els congrés també s’ha posat en evidència la necessitat del treball en equip, de la confiança mútua i el respecte, imprescindibles per desenvolupar un pla de gestió de les finques que respongui a les necessitats de conservació i les necessitats dels propietaris.

La custòdia és una eina que té per principal objectiu assolir la conservació, aportant per tant un bé comú. És una estratègia win-win, en la que totes les parts hi guanyen.

Les entitats assessoren tècnicament sobre els valors naturals, culturals i paisatgístics, i en planifiquen les accions amb participació de persones voluntàries, fomenten l’activitat econòmica sostenible i organitzen activitats d’educació ambiental. El propietari rep el reconeixement social  i el seus productes i/o ofertes de ecoturisme prenen visibilitat, alhora que pot trobar un suport econòmic addicional pel desenvolupament del projecte de transformació.

Més enllà de la llei

Durant el congrés han aflorat alguns aspectes lligats a la legalitat. Un és la manca d'una legislació adequada a l’hora de establir aquests compromís i aquests vincles entre la proprietat i les entitats de custòdia. També s’ha parlat de la manca de reconeixement legal i econòmic del servei ambiental que signifiquen les bones pràctiques en la gestió de la terra. S’ha evidenciat que els acords van més enllà de les estrictes obligacions derivades de les lleis ambientals que afecten aquell territori concret. En aquest sentit aquests espais signifiquen un suport la xarxa de espais públics protegits, no només ampliant-la si no per les funcions de continuitat i connectivitat per la flora i la fauna.

A l’acte final del congrés s’ha signat la declaració de Barcelona, amb la finalitat de promoure i impulsar la integració de la custòdia en les polítiques regionals i europees. Tanmateix, s’aspira a crear una xarxa mundial dels espais protegits mitjançant custòdia.  

El paper dels voluntaris ambientals en les experiències a Catalunya

Es pot dir que la custòdia del territori és la protecció exercida des de l’àmbit civil i per tant molt lligada a la participació. Una de les maneres de implicar-se en la conservació per part dels ciutadans, és el voluntariat ambiental. Alhora, per les entitats de custòdia i per als proprietaris, la participació ciutadana significa una difusió i una visibilitat de l’entorn i del projecte.

Així trobem l’entitat Rurbans, que organitza camps de treball amb voluntaris per desbrossar prats i arreglar camins amb la finalitat de protegir el paisatge biodivers de prats,pastures i boscs al Pirineu. L’entitat Submon, que treballa en la custòdia marina dels Canons del Maresme, per les sortides al mar necessita l’ajuda de 74 capitans voluntaris,  a qui a més a  més ha format per col·laborar a la recollida de dades pels avistaments de espècies i per fer navegació i pesca respectuosa. L’Associació Habitats  té en custòdia el riu Tenes a Bigues i Riells, i compta amb un grup de voluntaris i voluntàries que fan inspeccions fluvials per mesurar l’estat de conservació, a banda de participar en la cura dels boscos de ribera.

Les entitats estan integrades en la Xarxa de Custodia del Territori, organitzadora del congrés, a on us podeu dirigir si desitgeu més informació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari