Reparar objectes per evitar la generació de residus
Comparteix
Recuperant el bon hàbit de reparar els objectes podrem allargar la vida d’un producte i evitar transformar-lo en un residu. Si no sabem com fer-ho, podem anar al taller de "Millor que nou", al carrer Sepúlveda de Barcelona.
Vivim immersos en una societat a on molts objectes són massa barats tot i provenir de l’alta part del món; a més a més estem sotmesos a modes i tendències que ens indueixen a voler canviar de productes constantment; fem part de la cultura d’un sol ús, el fet de comprar, de "l'usar i llençar", del consumisme exacerbat.
Però consumir productes vol dir també consumir matèries primeres i energia limitades així com generar contaminació durant el procés; donant-lis una curta vida útil als nostres objectes, els transformem aviat en un residu que ha de ser gestionat, amb costos econòmics i ambientals.
Un cop hem vist la crisi econòmica afectar a les economies familiars, estem segurs que aquest model és el que volem?
I si no sabem reparar les coses?
Aleshores podem fer ús del projecte Reparat millor que nou. És un servei de suport i assessorament gratuït als ciutadans per tal que es puguin reparar ells mateixos alguns aparells i objectes. Allà, al carrer Sepúlveda 45 de Barcelona, trobarem un espai a disposició, amb eines necessàries i personal qualificat per tal de poder reparar, posar a punt o canviar l'aspecte d'un objecte o aparell que ja no funcioni.
Podrem assistir a formacions amb tallers monogràfics de fusteria, bicicletes, bricolatge, tèxtil o reparació d'aparells elèctrics o electrònics.
Es tracta d’un projecte impulsat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que busca incidir en els residus en la seva prevenció: evitant-los.
Existeix una jerarquia en la gestió de residus que indica l’ordre de com cal tractar-los: reduir els residus, reutilitzar els productes, reciclar els materials, valoritzar energèticament o eliminar. Les primeres R, les anomenades 3 R, haurien de tenir-se en compte en primer lloc. Reparar per reutilitzar és la finalitat del Millor que nou.
Valoritzar productes únics
I perquè no donar valor als objectes amb història? al Millor que nou, 100% vell, el programa ajuda a trobar objectes especials, vells, reparats o perquè cadsacú el pugui reparar i personalitzar. Es tracta d’un espai per comprar, reparar, vendre, donar o intercanviar.
Amb l'ajuda dels assessors dels centre, dels tutorials penjats a youtube i de la vostra creativitat, podreu gaudir d'objectes únics i plens d'història. Al mateix temps, estareu estalviant i col·laborant en la reducció de residus.
Afegeix un nou comentari