Àmbit de la notícia
Social

Un centenar de noies participen al “Girl’s Day” de la URV

  • Noies de la província de Tarragona participants al "Girl's Day" 2015 (Font: Observatori de la Igualtat URV)
  • Una de les activitats amb noies de l'ESO (Font: Observatori de la Igualtat URV)
  • Una de les activitats amb noies de l'ESO (Font: Observatori de la Igualtat URV)

Incorporar la dona professional del camp tècnic en el seu imaginari i mostrar-los l'enginyeria com una opció de futur són els principals objectius de la jornada, segons la directora de l'Observatori de la Igualtat, Inma Pastor.

"Malgrat les aportacions de les dones a la ciència i la tècnica i tot i les bones sortides laborals que ofereixen les enginyeries i carreres tècniques, només una petita proporció de noies trien estudis relacionats amb les enginyeries", explica Inma Pastor, directora de l'Observatori de la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili (URV).  De fet, segons dades proporcionades per l'organisme d'igualtat, les noies matriculades al grau de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química (ETSEQ) aquest curs és del 24,37% i, en el cas de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria, el nombre de matriculades aquest curs en grau no arriba al 10%.

Per què el nombre de noies que s'endinsen en camps tècnics és inferior al de nois?

La directora de l'Observatori comparteix resultats de dos estudis (Factors influents en l'elecció d'estudis científics, tecnològics i matemàtics. Visió dels estudiants de 3r, 4t d'ESO i Batxillerat i Trayectorias personales y profesionales de mujeres con estudios tradicionalmente masculinos) que permeten abordar diverses causes. Per un costat, el primer estudi relaciona l'elecció d'estudis dels nois i noies amb el seu gènere i amb la seva procedència social. Com més alt és el nivell de benestar, més noies escullen carreres tècniques.

El segon dels estudis, apunta com a causes, en primer lloc, que les noies tenen pocs models femenins que els serveixin de referents. També el fet que algunes noies creguin que són percebudes com a menys femenines i, finalment, apunta l'estudi que aquest tipus de carreres desenvolupades per dones són considerades com una amenaça per molts homes.

"La participació de les noies en l'enginyeria no és només un dret de les dones, sinó que és una necessitat de la societat per assolir un millor benestar"

És precisament per contrarestar aquestes xifres que l'Observatori, amb les escoles d'enginyeria, organitza la jornada "Girl's Day". Enguany es va celebrar el passat dimarts 24 de febrer i van participar-hi 17 centres de secundària i un centenar de noies. L'activitat, explica Inma Pastor, té per objectiu "donar a conèixer a les noies que hi ha un camp científic rellevant amb bones sortides professionals i per al que elles estan preparades".

La directora ofereix una perspectiva igualitària sobre el rol d'homes i dones en l'enginyeria i l'ús social de la ciència i la tècnica: "Els enginyers són professionals formats per resoldre problemes d'una societat composada tant per homes com per dones; per tant, es fa indispensable que les dones hi juguin un paper important. És més, elles poden aportar no només solucions diverses, sinó que també han de participar en la decisió sobre quines són les necessitats i problemes a resoldre. Per tot això, la participació de les noies en l'enginyeria no és només un dret de les dones, sinó que és una necessitat de la societat per assolir un millor benestar".

En jornades com la del "Girl's Day", explica la Pastor, "es vol posar de manifest que la incorporació de les dones a mons tradicionalment masculins fa que el referent d'un professional ja no sigui un home dedicat exclusivament al món de treball remunerat i que es desocupa de les preocupacions quotidianes vinculades amb la cura de les persones”. Per aquest motiu, investigadores, professionals, alumnes i exalumnes condueixen les activitats en què participen les noies al "Girl's Day", per incorporar nous referents al seu imaginari i passin a considerar aquests camps com una opció de futur.

A què s'enfronta una dona que treballa en un món d'homes?

"El sexisme no és només una qüestió dels companys de feina, sinó que moltes vegades el sexisme forma part de les dinàmiques laborals, en concret dels processos de selecció i promoció. Encara funcionen estereotips sexistes que fan que a les dones se les ubiqui en determinades tasques que es creuen més adients per al seu gènere. Igualment, s’observa una menor promoció professional en les dones, ja que els homes acostumen a escollir homes".

La directora comparteix també la tesi doctoral de la Dra. Paloma Pontón, en què s'hi inclouen entrevistes a treballadors i treballadores que demostren la creença estesa que les ocupacions tenen gènere. Quan es pregunta sobre si les dones a l'empresa pateixen algun tipus de desavantatge o discriminació pel fet ser dona, les respostes, en la seva majoria, les admeten. Aquesta és una de les declaracions recollides a la tesi: "No volen dones a producció. No és oficial, però ho ha dit el cap i ho diu també el cap de recursos humans moltes vegades. No volen perquè tenen la mala costum de quedar-se embarassades. Ell ho diu, informalment clar".

Contingut relacionat

El programa de mentoria entre dones tecnòlogues de la UPC prepara la nova edició

Per Nadal, #JoNoComproSexisme

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari