Per Nadal, #JoNoComproSexisme

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Per Nadal, #JoNoComproSexisme

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

"Una joguina en si mateixa pot no ser sexista, és sexista el fet d'adscriure a cada infant una joguina segons el seu sexe". El grup de gènere de SCI explica el rerefons de la nova campanya #JoNoComproSexisme, Participa de la No Llista als Reis!.

"L'objectiu de la campanya és denunciar els productes, empreses i campanyes que promouen un sistema sexista i patriarcal i fer-ho visible, perquè sovint passem per alt actituds que fomenten la desigualtat, però a les que no donem importància perquè les tenim interioritzades. No només es tracta de denunciar casos flagrants com Princelandia, sinó posar de manifest actituds sexistes que inunden el marketing i la publicitat".

A les portes de les festes nadalenques, el grup de gènere de Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI), nascut aquesta mateixa tardor de la mà d'un grup de 8 noies, ha impulsat la campanya #JoNoComproSexisme, participa de la No Llista als Reis! i comparteix amb Xarxanet el rerefons de la campanya, que el 19 de novembre es va posar en marxa. Segons expliquen, ha tingut molt bona acollida i té un gran moviment a les xarxes socials. La campanya, que consisteix en compartir a les xarxes imatges de vídeos, joguines i campanyes sexistes amb el hastag que li dóna nom, seguirà en marxa fins el 7 de gener. Diuen tenir previst publicar la primera "No Llista" amb 20 o 30 productes, empreses o campanyes el 22 de Desembre.

Quines són les joguines sexistes? És un error regalar una nina a una nena o unes eines a un nen?

Una joguina en sí mateixa no és sexista, és sexista el fet d'adscriure a cada infant una joguina segons el seu sexe. És sexista la publicitat que es fa de la majoria de joguines on només es mostren nenes jugant a nines o a cuinetes amb músiques dolces de fons i nens amb jocs de construcció o amb cotxes estridents i violents. No ens sorprèn que per promocionar un cotxe s'utilitzin models amb poca roba o que les plataformes de venta on-line situïn a la secció de "Regals per a ell" tot de productes electrònics i a "Regals per a ella" cosmètica, joies i roba eròtica. Aquestes divisions constrenyen la capacitat imaginativa dels infants i la seva capacitat de créixer a través del joc i promouen, ja des de la infància, els rols de gènere i la divisió sexual del treball.

Com afrontar-ho?

Els jocs són una part molt important en el desenvolupament dels infants. Estimulen la seva creativitat i imaginació. Ells i elles es tiren de cap sense plantejar-s'ho més i es projecten en allò que juguen. Per això és important que no els limitem les seves possibilitats de joc a una llista específica de coses lligades al sexe amb el qual han nascut. Les famílies i les persones de l'entorn de l'infant són qui han de facilitar la tria lliure i conscient dels infants. Tot i que és una tasca difícil, ja que la publicitat a la que es troben exposats els infants és molt agressiva i té molt pes en la seva presa de decisions. Cal educar en la presa de consciència i en el pensament crític.

La campanya #JoNoComproSexisme és una manera de difondre aquesta lectura?

Es pot vendre qualsevol joc sense especificar per a qui està pensat (mentre sigui constructiu) perquè el puguin fer servir tots i totes per igual, sense missatges darrere. Si ho aconseguim normalitzar, no només donem un missatge d'igualtat i equitat, sinó que estem proporcionant unes eines molt valuoses per a la formació de l'autoconcepte i autoestima de les persones que es comencen a conèixer sense estar condicionades amb el que no poden fer o haurien de fer. Així doncs, tal i com defensem el dret a la imaginació i al joc lliure dels infants, també creiem en campanyes imaginatives per donar a conèixer aquesta realitat i promoure la compra conscient de joguines, i creiem que una bona manera, és mitjançant la campanya de la No Llista als Reis.

Joguines, tant per elles com per a ells

Les accions en favor de joguines que no perpetuïn una separació de rols i una visió irreal de les dones han aflorat durant les últimes setmanes. Els vídeos virals del "Sindicat de nenes furioses" han estat protagonista a les xarxes. Són pares i mares que comparteixen les cartes, expressions o queixes de les seves filles, enfadades amb lemes com "regals divertits per a nens", perquè a elles també els agraden. O la carta de la Charlotte, la nena de 7 anys que va escriure a Lego per queixar-se que els ninos masculins tenien aventures mentre que els femenins es quedaven a casa i anaven de compres. Fa tres anys, la Riley, de Nova York, va donar una lliçó a experts en màrquetig i publicitat.

Afortunadament, a més de campanyes de conscienciació comencen també a aparèixer joguines alternatives. Goldie Blox és l'empresa de Debbie Sterling, enginyera mecànica, que amb kits de construcció protagonitzats per una noia jove amb cinturó i eines pretén fer del món mecànic una possibilitat també per a les nenes. En una línia similar existeix també Roominate. Ha aparegut també la Lammily, una recreació en miniatura d'una jove de 19 anys, amb una talla realista i amb les imperfeccions de qualsevol persona humana. En un experiment, es van enregistrar un grup d'alumnes d'EUA en veure-la per primera vegada.

Torna a la pàgina de Nadal Solidari 2014

Afegeix un comentari nou