Àmbit de la notícia
Ambiental

Fira Natura a LLeida, punt de trobada d’iniciatives sostenibles a les Terres de Ponent

Autor/a
Anna Parisi
  • La Cabra Catalana és una de les races autòctones de les Terres de Lleida (imatge: culturestrobades.cat)
  • Construcció moderna amb palla (imatge: casetadepalla.blogspot.com)
  • Elisabet Silvestre, autora del llibre, el presentarà durant la fira (imatge: Elisabet Silvestre)
  • Ipcena, l'entitat impulsora de la Fira, treballa donar a conèixer els óssos i afavorir la seva conservació, com a espècie indicadora de la qualitat ambiental dels Pirineus (imatge:Ipcena.org).

Fa 17 anys que la Fira Natura de LLeida va endavant reunint i donant visibilitat a propostes i iniciatives per una vida més sostenible. Del 6 al 8 de març, a la Fira de Lleida.

Divendres 6 de març a les 6 de la tarda, serà el punt de partida de Fira Natura, amb un acte d'inauguració a on es commemorarà el 25è aniversari d’IPCENA (1990-2015), impulsora de la fira, tot fent un repàs de es seves 25 accions més significatives

Seguidament podreu explorar les propostes de productors i elaboradors ecològics, bioconstrucció i energies renovables, educació ambiental i turisme verd, gestió ambiental, tèxtil calçat i artesania, salut i higiene o llibreria i música.

Exposicions

La fira és també una ocasio per visitar 8 exposicions. Entre elles, la mostra Els secans vius, d‘Egrell , on es mostra la singularitat dels secans estèpics de la plana de Lleida, el seu valor únic com a part del Patrimoni Natural de Catalunya i la problemàtica que els envolta. També es podrà conèixer més sobre la iniciativa contra el malbaratament alimentari SOM GENT DE PROFIT de l’Agència de Residus de Catalunya.

Hi haurà ocasió de conèixer els olis participants al XIV concurs d’oli d’oliva verge ecològic; durant la fira es donarà a conèixer el guanyador, assignat pel Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya del Departament d’Agricultura.

 

Mercats a l’exterior del pavelló

Dissabte 7 de març, trobareu el mercat de productors de fruita i verdura ecològica.

El diumenge 8 de març es celebrarà un mercat d'intercanvi d'objectes de segona mà, apostant per la cultura de donar una vida als objectes que ja no fem servir a casa, i durant el qual no s’accepten diners. També podreu intercanviar llibres i llavors tot el cap de setmana.

 

Conferències i tallers

L’agenda de la fira és ben plena, amb conferències i tallers programats cada hora.

Les temàtiques tocaran les tècniques de bioconstrucció, com l'opció de construir cases de palla, o dissenyar estufes d’inèrcia tèrmica; energia solar per estalviar energia, alternatives aplicades tant per climatització com per reduir el consum, l’agricultura ecològica, la recuperació d’espècies autòctones, com la cabra catalana, o una reflexió sobre les conseqüències mediambientals de la ramaderia porcina industral,

També hi haurà nombrosos tallers de reciclatge i autosuficiència, i d’altres relacionats amb la salut i benestar. En aquest context es presentarà el llibre "Vivir sin Tóxicos", una guia pràctica per conèixer els tòxics, per la biòloga i autora Elisabet Silvestre.

Ipcena i els voluntaris

La Fira de la Natura de LLeida va sorgir fa 17 anys, quan els membres de l’entitat ecologista IPCENA, van considerar que una bona manera de sensibilitzar i promoure hàbits més sensibles, respectuosos pel medi ambient i saludables per les persones, era precisament donar-li visibilitat i difusió amb una fira a on tots els ciutadans poguessin conèixer-ls.

Un gran nombre de voluntaris han col·laborat amb aquesta entitat per fer possible la fira. Si desitgeu afegir-vos a l'equip de Ipcena contacteu a l’adreça forest@ipcena.org o al telèfon 973 26 37 93.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari