Per què les noies no es decanten per les carreres tècniques?
Comparteix
Només entre un 15 i 17% dels alumnes de les carreres d'Informàtica són dones. En el marc del Dia de les Noies en les TIC, que se celebra el 23 d'abril, busquem iniciatives que intenten revertir aquesta tendència.
Les arrels de l'escletxa de gènere que existeix en l'accés a les carreres tecnològiques i científiques s'han de buscar en els inputs que reben les noies des de ben petites. La campanya xilena #LasNiñasPueden assenyala que encara que els nens i les nenes tenen les mateixes capacitats per aprendre, la societat els rodeja d'estereotips que els van condicionant al llarg de la infància.
Així, des del primer curs de l'educació primària, les nenes pensen que les seves aptituds per a les matemàtiques són inferiors a les dels nois, quan no és veritat. Segons les dades que ofereix #LasNiñasPueden, fins al quart curs de l'educació primària els nens i nenes xilens tenen el mateix rendiment en aquesta assignatura, però a partir d'aquí el dels nois és més alt. Els infants s'acaben creient allò que els adults els transmeten.
Últimament s'han posat en marxa aquesta i altres iniciatives amb l'objectiu de fomentar la igualtat de gènere des de la infància, tot posant el focus en promoure les inquietuds científiques i tecnològiques en les nois.
N'és un exemple la campanya nord-americana #InspireHerMind de la Fundació Verizon. Aquesta iniciativa ens recorda que les majors oportunitats professionals del futur es trobaran en els camps de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques (coneguts com STEM) i pretén ajudar pares, mares i mestres a inspirar més nenes a involucrar-se amb aquestes matèries.
Una altra iniciativa d'aquest tipus és el Dia Internacional de les Noies en les TIC (Girls in ICT Day), que any rere any intenta encoratjar les nenes i dones joves a considerar estudis i carreres en les TIC. Se celebra el quart dijous del mes d'abril. Enguany, doncs, coincideix amb la diada de Sant Jordi, el 23 d'abril.
Estereotips, discurs neurosexita i pressió social
La directora de Comunidad Mujer, xarxa que impulsa la campanya #LasNiñasPueden, Alejandra Sepúlveda planteja la pregunta lògica davant de la realitat de que només el 15% de les joves opten per estudiar carreres tecnològiques, enginyeries, telecomunicacions i construcció: Què podem fer per canviar-ho? Primer de tot afirma que cal abordar el repte de fomentar de manera igualitària l'educació en ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Com? Doncs, donant visibilitat i desnaturalitzant els estereotips de gènere que incideixen en les decisions vocacionals de les dones i que es transformen en barreres per al seu desenvolupament sociolaboral.
De la mateixa manera, assenyala la necessitar d'aconseguir que els sectors productius siguin més inclusius i s'assoleixi un desenvolupament econòmic que incorpori la diversitat i igualtat de gènere.
A Catalunya trobem el grup de recerca interuniversitari JovenTIC que analitza el rol de les dones en la tecnologia. A través d'entrevistes a 15 noies estudiants d'Informàtica JovenTIC ha desenvolupat un estudi qualitatiu que reflecteix com i per què les noies arriben a carreres tecnològiques i quines dificultats i estereotips han de superar.
En aquest vídeo realitzat per la Xarxa Punt TIC pots escoltar a Joel Feliu, professor de psicologia social a la UAB i membre de l'equip de recerca. Parla sobre el paper de les dones a la tecnologia al llarg de la història, del discurs neurosexista i de la pressió social i personal amb què han de conviure aquestes dones.
Afegeix un nou comentari