Àmbit de la notícia
Internacional

Com participar en un SVE, en 6 passos

  • Grup de voluntàries i voluntari del SVE arribats a la FAS aquest curs (Font: FAS)
  • Calendari d'advent creat per les voluntàries i el voluntari europeu a la FAS (Font: FAS)
  • Calendari d'advent d'una voluntària francesa participant al SVE a Vic (Font: FAS)
  • Grup del Servei Civil Internacional amb una voluntària europea (Font: FAS)
  • L'Anton, voluntari europeu a  la FAS aquest curs (Font: FAS)
  • L'Elin, voluntària europea a la FAS (Font: FAS)

El Servei de Voluntariat Europeu permet viure una experiència de voluntariat amb suport econòmic a un país de la UE. La Elin i l'Anton ens expliquen la seva història.

Què és el SVE?

És un programa de la Comissió Europea perquè joves d'entre 18 i 30 anys de qualsevol país de la UE (a més d'Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa i Turquia) facin un voluntariat internacional a un altre d'aquests països durant un període de 2 a 12 mesos.

Una de les principals avantatges en comparació amb altres programes de voluntariat internacional és el finançament. L'SVE és un voluntariat i, per tant, per definició, no té remuneració. Ara bé, sí compta amb el suport econòmic d'Erasmus+, que cobreix allotjament, manutenció, transport d'anada i tornada, formació lingüística i assegurança.

 

Com funciona?

En el SVE hi intervindran 3 agents: el voluntari o voluntària, una entitat d'acollida (on es durà a terme el projecte de voluntariat) i una entitat d'enviament.

Abans de decidir participar-hi, s'ha de tenir present la necessitat de parlar anglès o bé l'idioma del país de destí. I, sobretot i principal, les ganes de viure una experiència a l'estranger!

 

Els 6 passos a seguir per participar-hi!

1. Busca el teu projecte SVE

El primer pas és buscar. Buscar molt entre tots els projectes de voluntariat de diferents entitats de tots els països que participen en el SVE i decidir a quins es vol fer la petició per participar-hi. On trobar aquests projectes? A la Base de Dades de la Comissió Europea, a www.youthnetworks.com, o al web de SVE, apartat projectes.

Hi ha centenars d'opcions i projectes. Així doncs, és útil intentar acotar l'àmbit (ambiental, social, de gènere, educatiu, etc.), la durada de l'estada i el destí.

2. Contacta amb els projectes que t'interessin

Les entitats de rebuda estan, en general, acostumades a rebre voluntariat internacional i preparades per a la gestió i orientació. Així doncs, envia'ls un correu o truca-ls per veure si l'oferta encara és disponibles i les especificacions que tinguin (període de sol·licituds, idiomes, concreció del projecte, etc.).

3. Envia les sol·licituds

Un cop hi hagis contactat i estiguin al corrent del teu interès, envia les sol·licituds. "Les" i no "la", perquè cal tenir en compte que el sí no està assegurat. De manera que si l'objectiu és fer un voluntariat internacional, val la pena tenir present diferents possibilitats i plans "b" i "c". Cada entitat determinarà la documentació a enviar (ja ho haureu parlat), però és quasi segur que hauràs d'enviar un currículum i una carta de motivació (en anglès o la llengua del país).

4. Espera. Pren-t'ho amb calma

Les organitzacions reben moltes sol·licituds. No és una mala senyal si no responen aviat. Sempre és una bona opció preguntar, quan enviïs la sol·licitud o contactis amb l'entitat, al voltant de quines dates hauries de rebre confirmació o denegació.

5. Confirmació

Si reps la confirmació, el més difícil ja està fet! Posa't en contacte amb l'organització d'enviament abans de comprometre't per aclarir els últims dubtes.

6. Dóna la teva aprovació definitiva

Si estàs d'acord amb totes les condicions, accepta! Tingues en compte que et compromets a emprendre el teu SVE. L'SVE no implica comprometre's a cap norma estrafolària, més que la bona conducta i bona relació amb l'entitat d'acollida. Però llegeix què implica el teu compromís per evitar sorpreses futures. Acceptant-ho, passaràs a gaudir també de tots els privilegis del SVE.

 

L'Anton i la Elin expliquen la seva experiència

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) és entitat d'enviament i alhora d'acollida. Cada curs gaudeix de l'estada de 4 joves participants en el SVE. Enguany, van arribar a la FAS l'Anton i la Elin, un noi i una noia d'Alemanya de 19 i 18 anys.

A nombrosos països europeus hi ha la costum estesa de prendre's un any per descansar, viatjar i descobrir món aclarir cap a on enfocar el futur. Tant ell com ella són uns d'aquests joves. I van decidir, en el seu cas, tal i com explica ella "viure una experiència més útil i profunda que un curs lingüístic o un visat per viatjar i treballar". L'Anton, com ella, també volia un any per reflexionar sobre el seu futur i va optar pel voluntariat a Barcelona.

En els dos casos es van sentir atrets pels programes socials de l'entitat d'acollida, en aquest cas, de la FAS, que es dedica a acció universitària en àmbits de justícia, hospitalari, amb infants i joves i de sensibilització.

La Elin explica que una SVE "et dóna l'oportunitat de canviar la teva rutina diària, descobrir un altre país, aprendre un idioma, treballar en un àmbit que t'interessa i descobrir-te a tu mateixa". Per a l'Anton, "l'SVE permet descobrir-te, viure fora del teu país, aprendre llengües, fer amistats, i tot, sense preocupacions de diners o presses".

Els dos coincideixen també en què no tot són flors i violes. Viure en un altre país comporta aprendre un idioma, acostumar-te a noves situacions i estar lluny de família i amics. Però al final, diuen, "s'arregla amb el temps i sempre en resulta alguna cosa positiva". 

L'Anton, la Elin i les dues voluntàries europees amb qui comparteixen experiència han creat una pàgina de facebook on recullen totes les seves aventures. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari